Donald Tusk: ”Avem nevoie de o presă liberă.”

0
513
Sursa: businessinsider.com

”Avem nevoie de o presă liberă. Fără ea, societățile noastre nu vor fi libere. Crimele împotriva jurnaliștilor trebuie să înceteze.”

Adunarea Generală a ONU a proclamat 2 noiembrie drept Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) în Rezoluţia Adunării Generale A/RES/68/163. Data a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnalişti francezi în Mali, la 2 noiembrie 2013.

Potrivit ONU, situaţia privind numărul jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în ultimul deceniu, în demersul de a aduce ştiri şi informaţii publicului, este îngrijorătoare.

Aceste cifre nu includ însă mulţi jurnalişti care suferă zilnic de atacuri non-fatale, cum ar fi tortura, dispariţiile forţate, detenţia arbitrară, intimidarea şi hărţuirea atât în situaţii de conflict, cât şi în situaţii non-conflictuale. În plus, există riscuri specifice cu care se confruntă jurnaliştii femei, inclusiv atacurile sexuale.

Rezoluţia ONU privind marcarea Zilei internaţionale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor condamnă toate atacurile şi violenţa împotriva jurnaliştilor şi a lucrătorilor mass-media.

Aceasta îndeamnă, totodată, statele membre să depună toate eforturile pentru a preveni violenţa împotriva jurnaliştilor şi a lucrătorilor mass-media şi pentru a se asigura că autorii crimelor împotriva jurnaliştilor sunt aduşi în faţa justiţiei, iar victimele au acces la căile de atac adecvate.

Doar în această toamnă, doi jurnaliști profesioniști au fost victimele unor astfel de asasinate. Reamintim de jurnalista de origine bulgară Victoria Marinova, asasinată la începutul lunii octombrie pe fondul unor investigații jurnalistice privind corupția de la nivelul țării și de Jamal Khashoggi, ucis în perimetrul consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

Dumnezeu să îi odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.