Emmanuel Macron: ”Un singur învins, tentația de diviziune. Un singur învingător, pacea.”

0
531
Credit Twitter/PA Wire

”Cetățenii Caledoniei, atât femei, cât și bărbați, și-au exprimat dorința ca Noua Caledonie să rămână franceză. Această etapă istorică este o mândrie pentru Republică. Un singur învins, tentația de diviziune. Un singur învingător, pacea. Acum, haideți să ne uităm către viitor.”

Locuitorii din Noua Caledonie, teritoriu francez din Pacificul de Sud,  au votat cu o majoritate clară – aproape 57 la sută din voturi – împotriva independenţei, la un referendum istoric, la care s-a înregistrat o participare de circa 80%.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, după numărarea a 95% din buletinele de vot, o majoritate de 56,8% dintre alegătorii din Noua Caledonie a votat împotriva independenţei. ”Alegătorii au putut să aleagă suveran, în cunoştinţă de cauză, relaţia dintre Noua Caledonie şi Franţa. Ei s-au pronunţat astăzi, în majoritate, pentru ca Noua Caledonie să rămână franceză”, a declarat duminică Emmanuel Macron, într-un discurs televizat.

Referendumul, prevăzut prin Acordul de la Noumea, semnat în 1998, este menit să continue eforturile de reconciliere între populaţia autohtonă Kanak şi descendenţii coloniştilor europeni, caldoche, începută cu acordurile de la Matignon în 1988. Acordurile au fost semnate după violenţele din anii ’80, care au culminat cu luarea de ostatici şi atacul asupra grotei de la Ouvéa, din mai 1988, soldată cu 25 de morţi în total, conform AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.