Alegeri anticipate în Israel

0
589
Sursa foto: kremlin.ru

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat alegeri anticipate pentru luna aprilie din 2019.

Decizia vine într-un context în care pe de-o parte este încrezător în susținerea pe care o are din partea populației și dorește să-și consolideze poziția și pe de cealaltă parte se confruntă atât cu probleme judiciare personale cât și cu nemulțumiri în coaliția de guvernare.

Procurorul general al Israelului încă nu a decis dacă va îl va trimite în judecată pe Netanyahu pentru presupuse fapte de corupție, însă oricare va fi decizia, alegerile vor fi influențate și de acest aspect. Opoziția l-a criticat în mod constant pe Netanyahu pentru retorica naționalistă, însă în interiorul coaliției de guvernare au existat critici în ceea ce privește reacția față de agresiunile armate atribuite Hozbollah, reacție nesatisfăcătoare în ochii unora, și din partea evreilor ortodocși în privința dorinței de a extinde serviciul militar obligatoriu.

Anunțul alegerilor poate influența și dorința administrației de la Casa Albă de a face public la începutul lui 2019 un nou plan de pace pentru regiune.

În eventualitatea în care Bibi și partidul său, Likud, vor câștiga alegerile, acesta va avea cel mai longeviv mandat din istoria liderilor guvernului israelian, depășindu-l pe Ben-Gurion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.