Klaus Iohannis: ”Minunată întâlnire astăzi alături de Jean-Claude Juncker și Colegiul Comisarilor în București.”

0
547
Credit Twitter/PA Wire

”Minunată întâlnire astăzi alături de Jean-Claude Juncker și Colegiul Comisarilor în București. Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România pentru prima oară este o oportunitate grozavă de a ne demonstra angajamentul față de proiectul european.”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit în această dimineață la Palatul Cotroceni pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la o zi după preluarea oficială de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. Evenimentul a avut loc în cadrul Ateneului Român. 

Declarația de presă a fost mai degrabă axată pe alte aspecte decât agenda europeană, în care Brexit-ul, tendințele eurosceptice, securitatea frontierelor sau migrația ocupă un loc primordial.  Accentul a fost pus pe problemele justiţiei din România, penalii în funcţii publice, ce exercită un pericol față de democrația românească.

Declarația Președintelui Comisiei Europene este cu adevărat relevantă în acest context:

Am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a  statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare ar fi un pas înapoi”.

La rândul său, Președintele Iohannis a declarat:

Statul de drept din România nu este negociabil şi această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această opinie. Discuţia pe legile justiţie şi pe coduri din România este o discuţie complicată care se poartă acum de doi ani deja şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a aduce această discuţie spre un final care este conform nu numai cu aşteptările mele, pe care le cunoaşteţi, şi este în conformitate cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi GRECO.”

Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o lungă serie de evenimente ce vor construi Președinția rotativă a Consiliului European pe o perioadă de șase luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.