Rouhani, Presedintele Iranului, coopereaza cu Irakul pentru diminuarea sanctiunii impuse de catre Trump

0
609
www.washingtonpost.com

O noua etapa a relatiei dintre Iran si Iraq e pe cale sa inceapa, in urma primei vizite a Președintelui Iranului, Rouhani, in Irak. Aceasta are ca scop aprofundarea relatiilor politice si economice deja existente intre cele doua State. Rouhani, mai exact, isi propune obtinerea unei cresteri semnificative in sectorul comertului.

Aceasta propunere vine in urma sanctiunii reintroduse de catre Donald Trump anul trecut, care a avut un impact decisiv in economia Iranului ducand la cresterea taxei de inflatie anuale de patru ori mai mult.

Trebuie, insa, mentionat faptul ca relatiile dintre cele doua State nu au fost mereu pasnice. In 1980 Iranul a fost victima unui razboi dezastruos cauzat de catre Irak, care la momentul respectiv era sub conducerea lui Under Saddam. Raportul dintre Irak si Iran a inceput sa se imbunatateasca in urma rasturnarii lui Saddam. Mai mult decat atat, asa cum insusi presedintele Irakului, Barham Saleh, a mentionat, Iranul a avut un rol fundamental in indepartarea amenintarii din partea militantiolor Statului Islamic care au invadat buna parte a teritorului in 2014, prin instruirea si inarmarea soldatilor paramilitari.


Mr Rouhani a subliniat, insa, faptul ca „alianta” dintre cei doi, nu va avea nimic in comun cu cea care s-a creat in 2003 intre Iraq si Statele Unite, care au avut o atributie semnificativa in detronarea Presedintului Saddam Hussein, dar care s-a transformat in ocupatie militara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.