Donald Trump recunoaşte suveranitatea statului Israel asupra Platoului Golan.

0
613
Sursa: SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Platoul Golan a aparţinut Siriei până în anul 1967. Cu toate acestea, locul intră sub autoritate israeliană în urma unui război cu durata de 6 zile, care aduce pagube imense ambelor părţi.

După multe încercări nereuşite de a recupera Platoul, poporul sirian renunţă definitiv la acest obiectiv, devenind astfel o problemă de actualitate. Spre finalul acestei zile, Donald Trump postează pe contul său personal de Twitter iniţiativa de a recunoaşte suveranitatea pe care Israel o deţine asupra Platoului Golan.

”După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan, care este de o importanţă strategică, cât şi de securitate pentru statul Israel şi stabilitatea Regională.”

Conform The Guardian, anunţul a fost făcut cu scopul de a îl sprijini pe Benjamin Netanyahu, Prim-Ministrul Israelului, în următoarele alegeri de pe 9 Aprilie, fapt evidenţiat de tweet-ul imediat pe care acesta l-a postat oferindu-i Preşedintelui Trump mulţumirile sale.

”În acest moment când Iran urmăreşte să se folosească de Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, Preşedintele Trump recunoaşte suveranitatea pe care Israel o deţine asupra Platoului Golan. Mulţumesc, Domnule Preşedinte Trump.”

Însă, putem confirma faptul că decizia pe care Preşedintele Trump a luat-o cu puţin timp în urmă aduce si critici la adresa anunţului. Richard N. Haass, un diplomat american, îşi împărtăşeşte gândurile cu o postare pe Twitter unde este total în dezacord cu această hotărâre.

”Deloc de acord cu @RealDonaldTrump; Acum NU este timpul pentru US să recunoască suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan. Niciun guvern arab nu va face pace cu Israel şi va încălca UNSCR 242 care guvernează obţinerea unui teritoriu prin război şi să slujească Israel, asa cum spune, că toate statele au dreptul de a exista în pace.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.