Ieri statele baltice au comemorat o aniversare tristă

0
546
Sursă: eng.lsm.lv

În urmă cu 70 de ani, Stalin și tovarăși lui au deportat zeci de mii de oameni nevinovați, femei și copii în Siberia, unde multi dintre ei au murit. Ceremoniile s-au desfășurat pe data de 25 martie în Letonia.

            În 1949, 42.000 de letoni au fost transportați în camioane de vită, iar data este acum desemnată Ziua Memoriei Genocidului Comunist. De asemenea, au fost comise atrocități similare împotriva populațiilor locale în Estonia și Lituania, unde se vor ține și comemorări.

            Pe lângă faptul că a fost o crima împotriva umanității, deportările au privat Letonia de mulți dintre cei mai capabili cetățeni ai acesteia și au creat o penurie de forță de muncă, care au fost alcătuite de imigranți din alte părți ale Uniunii Sovietice, ca parte a unui program de rusificare.

            Ministrul de Externe, Edgars Rinkēvičs, a subliniat importanța continuării reamintirii lumii despre astfel de atrocități. Iar Președintele Raimonds  Vējonis a participat la ceremonia anuală de comemorare la Monumentul Libertății din centrul capitalei Riga, menționând că letonii nu au fost doar victime în acea zi, ci că și au ajutat la îndeplinirea ordinelor de la Moscova.

            Astfel deportările au creat o întreagă generație de letoni născuți în Siberia, care astăzi sunt cunoscuți sub numele de “Copii Siberiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.