România aniversează 15 ani de la aderarea la NATO

0
806
Sursa: România Liberă

Astăzi, 29 martie 2019, România împlinește 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

În anul 2002, România a fost invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică la summit-ul NATO de la Praga. Aderarea oficială a avut loc în anul 2004, acum 15 ani, pe 29 martie 2004, când România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA. Ulterior, pe 2 aprilie 2004, drapelul țării a fost ancorat la sediul NATO.

Rolul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice a fost unul extrem de important încă din primii ani de colaborare. Astfel, în anul 2008, în perioada 2-4 aprilie, a avut loc cel mai mare Summit NATO desfășurat vreodată de organizație, dar și de România. În cadrul acestuia au participat 26 de state membre, 23 de state partenere și o serie de oficiali din sfera politică internațională.

În cadrul Summit-ului, alături de variatele subiecte de discuții ce au fost abordate, au fost invitate să adere în NATO Croația și Albania. Macedonia nu a fost invitată să adere din cauza problemelor consumate cu Grecia, iar Georgia și Ucraina au fost amânate spre discuția referitoare la aderare pentru luna decembrie a aceluiași an.

De-a lungul timpului, statul român a creionat o serie de obiective în cadrul NATO, realizate prin contribuții conceptuale și operaționale, care au permis afirmarea țării în Parteneriatul Strategic cu SUA și în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru 2015-2019.

Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, relația trans-atlantică reprezentând liantul strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO.

O altă nișă în cadrul căreia România s-a făcut remarcată este participarea la măsurile de consolidare a prezenței aliate avansate pe flancul estic. În cadrul activității, statul  român are ca misiune-cheie stabilizarea sistemului de apărare anti-rachetă. Acest lucru reprezintă un succes al țării noastre, care îşi consolidează, astfel, poziţia de aliat de încredere în cadrul NATO.

Cu atât mai mult, România participă și la  misiuni și operațiuni sub egida NATO și își ia și angajamente privind cheltuielile pentru apărare.

Nu în ultimul rând, România oferă și asistență pentru parteneri prin eforturi de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare pentru membrii din estul și sudul Alianței.

Ca urmare a aderării României la NATO, țara a trimis mii de militari în zone de război spre a echilibra câmpul de luptă, precum Afganistan și Irak. Astfel, în ultimii 16 ani de acțiuni militare, 28 de militari români au fost uciși și peste 100 răniți, cu toții luptând pentru siguranța internațională.

 România a oferit sprijin continuu, resurse umane, sacrificii și eforturi neîncetate ca stat membru al NATO, conturându-și astfel imaginea ca țară ce luptă pentru eliminarea războaielor, pericolelor militare, promovând pacea și stabilitatea în lume.

29 martie este o zi importantă pentru România ca parte a NATO, lucru care îi conferă țării noastre o poziție strategică și fermă pe scena teatrului politic de apărare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.