Serviciul de Informații al Ucrainei (SBU) a anunțat că destructurat o grupare controlată de GRU ce acționa pe teritoriul său

0
661
Sursa REUTERS/Valentyn Ogirenko

Pe 17 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, Vasyl Hrytsak directorul Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU) a anunțat arestarea a opt persoane ce lucrau sub coordonarea serviciului de informații al armatei ruse (GRU).

Două dintre acestea au cetățenie rusă iar celelalte au cetățenie ucraineană. Conform comunicatului, grupul plănuia realizarea unor acțiuni de sabotaj, asasinarea unor ofițeri de informații ucraineni dar și a unor politicieni.

Încă din primăvara lui 2014, odată anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și cu începerea războiului din Donbas, Ucraina se confruntă cu o serie de amenințări de tip hibrid în spatele cărora se află Federația Rusă.

Pe 31 iulie 2014, SBU a reținut un ofițer al jandarmeriei, ce lucra pentru Federația Rusă, și urmărea asasinarea ministrului ucrainean de interne.                              

Pe 27 iunie 2017 un colonel al serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR) a fost asasinat în urma unui atentat cu mașină capcană ce a avut loc în Kiev.

La doar o zi după acest eveniment, pe 28 iunie 2017, are loc un alt atentat în urma căruia un ofițer SBU și-a pierdut viața. Acesta a decedat în urma unui atentat cu mașină capcană în regiunea Donețk.

Pe 31 iulie 2017 un ofițer SBU a fost asasinat într-un atentat cu mașină capcană în orașul Mariupol.

Totodată, începând cu 2014 GRU a realizat și numeroase acțiuni de sabotaj pe teritoriul Ucrainei în urma cărora a distrus linii de cale ferată de  importanță strategică și depozite de armament. Scopul acestor activități este de a îngreuna și chiar opri aprovizionarea soldaților ucraineni ce luptă în estul Ucrainei cu armament și provizii.

Cătălin Alin COSTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.