Comisia Europeană, Franța, Germania și Marea Britanie susțin în continuare Pactul Nuclear cu Iranul

0
541
Credit Twitter/PA Wire

Miniștrii Afacerilor Externe ai Germaniei, ai Regatului Unit al Marii Britanii și ai Republicii Franceze, alături de Vice Președintele Comisiei Uniunii Europene – Federica Mogherini – au decis continuarea susținerii Pactului Nuclear cu Iranul pentru a evita agravarea sau apariția unor conflicte pe viitor.

“Observăm cu mare îngrijorare declarația făcută de Iran cu privire la angajamentele asumate în cadrul PCAC (Planului Cuprinzător de Acțiune Comună). Suntem pe deplin dedicați să păstrăm și să punem pe deplin în aplicare PCAC-ul, o realizare-cheie a arhitecturii globale de neproliferare nucleară, care este în interesul securității tuturor.

Îndemnăm cu fermitate Iranul să continue să-și implementeze în întregime angajamentele asumate în cadrul PCAC, așa cum a procedat până acum, și să se abțină de la orice mișcări de agravare a situației nefavorabile.

Refuzăm orice ultimatumuri și vom evalua conformitatea Iranului pe baza performanței sale în ceea ce privește angajamentele sale în domeniul nuclear în temeiul PCAC și al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP). În acest sens, reamintim rolul-cheie al AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) de monitorizare și verificare a implementării de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear.

De asemenea, sperăm ca Iran-ul să continue să adere la formatele și mecanismele PCAC stabilite, inclusiv la Comisia Mixtă a PCAC.În același timp, ne amintim de angajamentele proprii și ferme din cadrul acordului, inclusiv în privința ridicării sancțiunilor în beneficiul poporului iranian. În această privință, regretăm reintroducerea sancțiunilor de către Statele Unite ca urmare a retragerii lor de la PCAC.

Suntem hotărâți să continuăm eforturile pentru a permite defășurarea comerțului legitim cu Iranul, inclusiv prin operaționalizarea vehiculului cu caracter special “INSTEX”. Cerem țărilor care nu participă la PCAC să se abțină de la a lua orice acțiune care împiedică orice capacitate a părților rămase de a-și îndeplini pe deplin angajamentele.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.