Ungaria a expulzat două famillii afgane solicitante de azil fără un proces echitabil

0
587
Credit Twitter/PA Wire

Pe data de 8 mai, Înaltul Comisar al Agenției de Refugiați al Organizației Națiunilor Unite, Filippo Grandi, a condamnat acțiunea Ungariei – de a expulza două familii afgane fără a le examina cu seriozitate cererile de a le fi recunoscut statutul de refugiați – caracterizând-o ca fiind o adevărată încălcare a legislației internaționale și a Uniunii Europene.

“Cele două familii, patru adulți și șapte copii, care au fost reținuți din ianuarie în zona de tranzit de pe frontiera maghiaro-sârbă, au fost escortate la poarta de frontieră cu Serbia pe timp de noapte pe 7 mai.

‘Cazul lor evidențiază preocupările noastre profunde despre ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde solicitanții de azil nu sunt respinși pe fondul cererii lor, ci pentru că, în conformitate cu legislația Ungariei, afirmațiile lor sunt automat considerate inadmisibile’.

În conformitate cu această legislație, Ungaria respinge, fără garanțiile impuse de legislația UE, orice solicitant de azil care a fost anterior într-o țară pe care Ungaria o consideră sigură – în cazul acestor familii, Serbia. Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (ANUR), care a aflat inițial că familiile se confruntă cu mutarea în Afganistan, s-a adresat, pe data de 6 mai, autorităților maghiare pentru a împiedica expulzarea. ANUR își reiterează acum apelul adresat Ungariei de a se abține de la orice încercare de a trimite oamenii înapoi în țara lor de origine sau de a le elimina în alt mod din teritoriul maghiar fără o evaluare corespunzătoare cererii lor de azil.

Având în vedere această situație, ANUR a recomandat Agenției Europene pentru Frontieră și Coastă, Frontex, să nu sprijine Ungaria în aplicarea deciziilor de expulzare care nu sunt conforme cu legislația internațională și UE.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.