Carrie Lam suspendă proiectul de lege privind extrădarea infractorilor din Hong Kong

0
712
Sursa: Twitter

În ultima săptămână, metropola Hong Kong a fost martora celor mai grave violențe politice de după retrocedarea sa către China. Zeci de mii de locuitori protestează din cauza proiectului de lege ce a fost anunțat de către executivul din Hong Kong cu privire la extrădarea suspecților către China continentală. În lumina acestor proteste extreme directorul executiv al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a anunțat, duminică 16.06, suspendarea proiectului de lege până la finalul lunii iulie.

În anul 1997, când Marea Britanie a cedat Chinei Hong Kong-ul, regimul comunist şi-a luat obligaţia să respecte drepturile de care se bucurau la acel moment locuitorii metropolei. Hong Kong-ul beneficiează – în mod teoretic până în anul 2047 – de o semiautonomie şi libertate care nu există în restul Chinei. Însă fosta colonie este, de aproximativ zece ani, teatrul unei puternice agitaţii politice, din cauza implicării Beijingului în afacerile sale interne.

Protestatarii afirmă că sunt îngrijorați că legea va fi folosită pentru a extrăda activiștii politici și dizidenți către China, unde aceștia ar urma să se confrunte cu pedepse mult mai dure.

Criticii proiectului de lege susțin că aplicarea actului normativ ar duce către folosirea de tortură, reţineri arbitrare şi depoziţii forţate și ar limita libertăţile extinse ale cetăţenilor, toate fiind elemente ale sistemului judiciar chinez.

Ca teritoriu autonom, Hong Kong-ul are în prezent acorduri de extrădare cu mai multe țări din lume, printre care Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, însă nu și cu China. Astfel, proiectul de lege propus de către Carrie Lam va îngădui cererile de extrădare invocate de către China, Taiwan şi Macau pentru suspecţii acuzaţi de infracţiuni precum crimă sau viol.

Liderii protestelor au spus că, în ciuda anunțului directorul executiv al Hong Kong-ului, vor continua demonstrațiile până când proiectul de lege va fi anulat, nu doar întârziat.

SURSĂTwitter
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.