Relații consolidate între Israel și statele arabe

0
652
Sursa: Twitter

În cadrul ceremoniei de la Tel Aviv, desfășurată în memoria persoanelor decedate în incidentul de la Altalena din 1948, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul menține contacte deschise și secrete cu mulți lideri ai lumii arabe. 

Înainte de alegerile parlamentare din acest an, politicienii israelieni întăreau legăturile cu aliații din țările arabe, pentru a proiecta o poziție mai dură față de regiune și lume. Astfel, în aceea perioadă prim-ministrul Benjamin Netanyahu declara că Israelul își consolidează relațiile cu șase națiuni arabe și musulmane, nespecificând, însă, despre ce țări face referire. În mod oficial, Israelul are legături diplomatice cu Egiptul și Iordania datând din 1979 și, respectiv, 1994.

Cu excepția Rwandei, în calitate de țară cu majoritate musulmană, nu au existat legături anterioare între Israel și țările arabe. Anwar Karakash, ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, declara, în luna martie a anului trecut, că statele arabe trebuie să se îndrepte către Israel, deoarece relațiile dintre cele două regiuni trebuie să treacă printr-o schimbare pentru a realiza progresul către pace dintre acestea.

Declarația prim-ministrului Israelului este în strânsă legătură cu workshop-ul ce se va desfășura la începutul săptămânii viitoare, la Ierusalim, unde va avea loc o întâlnire istorică și fără precedent între consilierii Securității Naționale din Statele Unite ale Americii, Rusia și Israel. Acesta este un summit foarte important pentru asigurarea stabilității în Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.