Alegeri Locale Generale în Republica Moldova

0
606

Astăzi în Republica Moldova au loc Alegeri Locale Generale. Aproximativ 3.000.000 de cetățeni sunt așteptați la urnele de vot să aleagă 898 de primari și 11.580 de consilieri locali.

În municipiul Chișinău prezența la vot este mult mai mică decât în scrutinul precedent. Până la ora 15:00 au votat aproximat 20% din totalul rezidenților în capitala Republicii Moldova.

Pe întreg teritoriu al R. Moldova, până la ora 15:00 și-au exercitat dreptul la vot aproximativ 27% din numărul total de cetățeni.

Cei mai activi votanți au fost persoanele cu vârsta cuprisă între 56-70 de ani, care până la ora 15:30 au votat în proporție de 38,22%. De cealaltă parte, tinerii (18-25 de ani) au înregistrat cea mai mică prezență la urnele de vot – 6.08%

În același timp, au loc și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale: Nisporeni, Suburbiile de Vest ale Capitalei, Transnistria și Europa de Vest.

La Chișinău, Prim-ministrul Maia Sandu a chemat oamenii la vot. „Am votat pentru că sunt un cetățean responsabil. Invit oameni să meargă la vot, pentru că votul dvs. de astăzi poate să ne ajute să consolidăm lupta contra sistemului mafiot. Avem nevoie de oameni onești în toate localitățile.  Am obținut o victorie, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a declarat Maia Sandu. De asemenea, aceasta a cerut oamenilor legii să demonstreze maximă vigilență pe parcursul scrutinului.

La Bălți, Renato Usatîi, principalul candidat pentru primăria capitalei de la nord și liderul grupului politic „Partidul Nostru” a susținut că „am votat pentru continuarea unor lucruri concrete, pentru prezentul și viitorul Bălțiului. Am votat pentru fapte concrete, transparență și vreau să menționez că este o zi importantă și în Bălți și în toată țara. Sunt sigur că lucrurile se vor schimba spre bine în toată țara. Nu merge vorba de cedare sau de altceva. Trebuie să finalizez ce am început, asta e corect. Nu am avut drept moral să candidez în alt oraș decât Bălți”.

Comisia Electorală Centrală anunță că toate cele peste 1900 de secții de vot au fost deschise cu succes. Mersul votării poate fi urmărit pe pagina pv.cec.md.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.