Parlamentul European votează împotriva îmbunătățirii procesului de căutăre și salvare a refugiaților în Marea Mediteraneană

0
688

Din cauza unei alianțe a partidelor de extremă și centru-dreapta, Parlamentul European a respins planul de dezvoltare a operațiunilor de căutare și ajutorare a migranților și refugiaților din Mediteraneană. Legislatura europeană a respins moțiunea în urma a 290 de voturi contra, respectiv 288 pro.

Rezoluția propusă le cerea statelor membre să depună mai mult efort pentru salvarea celor  care se îneacă in mare, ținând cont că peste 1000 de oameni și-au pierdut viața în aceste condiții anul acesta. De asemenea, conform cifrelor lansate de Organizația Internațională pentru Migrație  a Națiunilor Unite, în jur de 18.000 de persoane au murit în apele mării din anul 2014, majoritatea încercând să ajungă în Europa. 

Cea mai mare parte a voturilor care au dus la respingerea moțiunii au provenit de la cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului, partidul de centru-dreapta European People. Din componența acestuia fac parte polticieni conservatori precum Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și viitorul președinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen. 

Mult prea mulți oameni își pierd viața în Mediteraneană” a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar, parlamentar european si socialist spaniol.

Aceasta este o situație urgentă iar noi avem un sistem care se afla într-o nevoie imediată de reformare. Nu credem că statele membre, comisia, sau European People înțeleg necesitatea rezolvării urgente a acestei probleme”, adaugă acesta.

„Astăzi a devenit clar faptul că partidele de dreapta sunt dispuse să-și abandoneze obligațiile morale și legale. [..] Grupurile de extremă dreapta dezaprobă adesea abordările noastre, însă ne dezamăgește extrem de tare faptul că nici  parlamentarii de centru-dreapta nu se arată în vreun fel solidari”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.