Turul II al alegerilor locale din R. Moldova: stânga a câștigat Chișinăul

0
642

Pe data de 3 noiembrie 2019 s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale din R. Moldova.

În urma acestuia, Chișinăul, capitala Republicii Moldova, are un nou primar. Socialistul Ion Ceban va conduce capitala în următorii patru ani. Potrivit rezultatelor, acesta l-a învins pe contracandidatul său din partea blocului ACUM, Andrei Năstase.
Potrivit rezultatelor, Ion Ceban a obținut 52,39%, iar Andrei Năstase – 47,61%. Socialistul a învins cu o diferență de 11.294 de voturi.

Pentru prima dată, stânga a câștigat Chișinăul.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon a felicitat noul edil al capitalei cu victoria înregistrată. „Locuitorii Chișinăului și-au luat orașul înapoi prin votul de ieri, au rupt acel cerc vicios care de atâția ani a ținut captiv orașul nostru în mâna unor politicieni iresponsabili și a geopoliticii false. Această eliberare a Chișinăului vine după ce tot echipa socialiștilor, cu suportul președintelui țării, au eliberat țara din captivitate”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Twitter, după ce candidatul PSRM, Ion Ceban, a câștigat cursa pentru șefia capitalei.

Candidatul socialiștilor a fost lider și în primul tur al alegerilor locale generale, cu 40,19% din numărul total de voturi.

Numeroasele sondajele de opinie realizate pe parcursul campaniei electorale au prezis că bătălia din turul II al alegerilor locale va fi foarte strânsă între cei doi candidați. Acestea au arătat, de asemenea, că tendințele alegătorilor au rămas aceleași.

În ultimul timp, socialistul Ion Ceban și-a mărit considerabil rata de popularitate. În comparație cu alți candidați, acesta a avut cea mai amplă, bine organizată și bine gândită campanie electorală. Numărul indecișilor a scăzut în preajma turului I al alegerilor, iar majoritatea au migrat spre Ceban. Chișinăuienii care fac parte din această „majoritate” sunt persoanele vârstnice, vorbitori de limbă rusă, acele categorii care în mod tradițional votează cu stânga.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.