ONU susține implicarea generală pentru rezolvarea problemelor Venezuelei

0
749

“Toată  lumea trebuie să facă mai mult pentru venezuelenii suferinzi”, spune subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator de salvare în situații de urgență al ONU.

Femeile obișnuite, bărbații și copiii se confruntă cu provocări copleșitoare”, a declarat deținătorul acestei funcții, Mark Lowcock, miercuri, 5 noiembrie, în capitala statului, Caracas. “Milioane de oameni nu își pot permite  minimul necesar de hrană, apă și îngrijiri medicale”, iar conform acestuia “situația continuă să se înrăutățească.”.

Cei mai mulți cetățeni ai Venezuelei sunt afectați de o criză politică și economică ce durează de mai mulți ani și care și-a lăsat amprenta asupra unui stat care a reprezentat, cândva, cea mai prosperă națiune din America Latină. Aceste momente de tensiune au condus la o gravă destabilizare a economiei, alimentată de hiperinflație.

Potrivit cifrelor lansate de Națiunile Unite, aproximativ 4,5 milioane de oameni au părăsit țara – majoritatea plecând spre statele vecine, – marcând cel mai mare exod din istoria Sudului American. “Prea multe persoane au parte de  experiențe periculoase în fiecare zi, confruntându-se cu exploatarea sexuală, traficul si abuzul”, a declarat Lowcock.

Am văzut cu ochii mei cum sistemul de sănătate este pe punctul de a se prăbuși, multe spitale neavând nici măcar apă sau infrastructură electrică. Pacienții, mulți dintre ei fiind în stare critică, sunt în pericolul de a-și pierde viața din cauza infecțiilor ulterioare pe care le capătă în spital, pentru că dezinfecția și igiena de bază nu pot avea loc.”

De-a lungul anului precedent, programele de ajutor ale ONU au îmbunătățit situația prin: vaccinarea a 8,5 milioane de copii împotriva rujeolei, distribuirea de alimente și de ajutor agricol pentru 50.000 de oameni, asigurarea faptului că 350.000 de persoane beneficiază de acces la apa potabilă, informarea a 35.000 de cetățeni referitor la serviciile de protecție, aprovizionarea a 975 de mii de persoane cu medicamente în 109 instituții de sănătate etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.