Yemen: guvernul și separatiștii sudiști semnează un nou acord de pace

0
778
sursa: New York Times

Mohammad bin Salman, prințul moștenitor al Arabei Saudite, a anunțat atât ratificarea acordului de pace între rebelii din sudul Yemenului și administrația centrală, cât și partajarea puterii între cele două facțiuni.

Acordul are ca scop încetarea divergențelor regionale dintre Sud și guvern și, implicit, al celor dintre Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Interesul fundamental al alianței este stoparea conflictului multilateral și concentrarea pe lupta împotriva inamicului comun: rebelii Houthi. Facțiunea teroristă anterior menționată duce acțiuni de gherilă încă din 2014, contribuind la instabilitatea regională.

Conflictul din Yemen reprezintă cea mai accentuată criză umanitară din ultimii 100 de ani, 24 de milioane de oameni aflându-se la paroxismul foametei și necesitând ajutorul extern al organizațiilor mondiale pentru a supraviețui.

Câteva dintre inițiativele acordului sunt, potrivit reprezentațiilor ambasadei Arabiei Saudite, ” crearea oportunitățiilor de muncă, administrare eficientă a insituțiilor de stat, redeschiderea aeroporturilor și a porturilor maritime, restructurarea insituțiilor guvernamentale și securizarea zonelor eliberate de sub ocuparea rebelilor Houthi “. Din punct de vedere al cooperarii bilaterale, acordul vizează ” reinstaurarea guvernului legitim la Aden, unificarea formațiunilor militare Yemenite și sudiste sub Ministerul Apărării Naționale și formarea unui nou guvern cu reprezentați din nordul și sudul Yemenului “

Comunitatea internațională felicită cele două părți pentru semnarea acordului. Martin Griffiths – trimisul special al Națiunilor Unite în Yemen – declară că acordul reprezintă “un pas important pentru eforturile noastre colective de a stabiliza și reinstaura pacea în Yemen “

Donald Trump, care rareori comentează pe contul său de Twitter conflicul din Yemen, consideră acordul din Ryadh un ” început promițător” și încurajează semnarea pactului.




LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.