Ministerul Justiției din Gambia a anunțat că statul a depus la Curtea Internațională de Justiție un caz în care acuză Myanmarul de încălcarea obligațiilor impuse de Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid și, implicit, de comiterea de acte de genocid.

Această inițiativă se bazează pe susținerea din partea celor 57 de state membre ale Organizației Cooperării Islamice, Gambia urmărind să atragă cât mai multă susținere și din partea comunității internaționale.

Scopul disputei este pe de-o parte de stabilire a jurisdicției Curții în baza articolului 36 din Statutul Curții și a articolului 9 din Convenție. Ambele țări sunt parte la Convenție. Pe de altă parte, după stabilirea jurisdicției, Gambia cere Curții să se pronunțe și să declare tragerea la răspundere a celor responsabili de genocid și realizarea despăgubirilor victimelor sub diferite forme printre care revenirea refugiaților Rohingya în Myanmar și respectarea drepturilor lor fundamentale.

Pe lângă recunoașterea actelor de genocid, Gambia a solicitat tribunalului indicarea unor măsuri provizorii care sunt echivalentul unui ordin interimar obligatoriu de prevenire sau agravare a disputei; în acest caz, prevenirea și agravarea actelor de genocid. Printre recomandările de măsuri provizorii se numără protejarea oricăror dovezi pertinente și stoparea oricăror acte de genocid de către Myanmar.

De menționat este că o astfel de procedură juridică a fost recomandată de către o misiune de anchetă a Națiunilor Unite în Myanmar. Un caz la Curtea Internațională nu va avea un impact asupra șanselor unui viitor caz la Curtea Penală Internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.