Piñera face noi concesii pentru a opri protestele din Chile

0
617
„O nouă constituție acum!” este dorința chilienilor [Jorge Silva / Reuters]

În urma unei lungi întruniri dintre președintele Piñera și liderii Congresului și ai coaliției pe care o conduce, pe 10 noiembrie aceștia au decis rescrierea constituției.

Constituția actuală a Chile a fost introdusă în timpul dictaturii militare a generalului Pinochet și nu a fost modificată în ultimii 30 de ani de când statul a revenit la un regim democratic. Schimbarea acesteia a fost una dintre cerințele principale ale protestatarilor în ultimele 3 săptămâni. „Cea mai bună cale de a proceda este prin intermediul Congresului, cu participarea cetățenilor și apoi să fie supusă unui plebiscit,” a descris Ministrul de Interne Blumel modalitatea prin care se va ajunge la noul document.

De asemenea, președintele a anunțat și faptul că a ajuns la un acord cu Congresul pentru a mări pensiile de bază cu 20% și pentru a oferi o reducere de 20% la transport public pensionarilor, ca parte a unei „noi agende sociale” ce va fi prevazută în bugetul pentru 2020. Măsurile au fost promise încă de luna trecută, alături de mărirea salariului minim, micșorarea prețurilor la electricitate, ajustarea sistemului de taxare și acoperirea de către stat a cheltuielilor pentru tratament medical scump.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.