Camera Preliminară a Curții Penale Internaționale a autorizat deschiderea unei investigații cu privire la situația din Bangladesh/Myanmar

0
701
Sursa: Human Rights Watch

În urma cererii procurorului Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, Camera Preliminară a aprobat o investigație cu privire la situația refugiaților Rohingya în Myanmar și a unor presupuse crime care cad sub incidența statutului Curții.

Această decizie permite procurorului să adune dovezi suficiente care să justifice trimiterea în judecată sau emiterea de mandate de arestare a indivizilor suspecțati de comitere de crime enunțate în statutul Curții.

Myanmar nu este semnatar al statului Curții, însă justificarea cererii procorului rezidă într-un alt stat afectat de situația din Myanmar și anume Bangladesh, stat vecin Myanmarului. Bangladesh se află sub jurisdicția Curții din 2010.

Printre crimele care vor fi investigate se numără acte de violență sistematice care pot fi catalogate drept crime împotriva umanității și persecuții din motive religioase sau etnice împotriva comunității Rohingya.

Investigația vine ca răspuns la atrocitățile comise de către Myanmar începând cu 2016. Aceste atrocități au condus la deplasarea forțată a peste 700.000 de membri ai grupului etnic Rohingya în Bangladesh și sunt vehement negate de Myanmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.