UNESCO declară 5 mai Ziua Mondială a limbii portugheze

0
742

Decizia UNESCO încurajează dezvoltarea culturii limbii portugheze. În prezent, 5 mai este Ziua Comunității țărilor de limba portugheză și era marcată la nivelul țărilor comunității.

Limba portugheză reprezintă a cincea limbă la nivel global, totalizând un număr de 263 de milioane de vorbitori împărțiți în peste 9 țări și 4 continente. De altfel, este ce mai vorbită limbă din emisfera de sud.

Începând cu 1997, țările ce au limba oficială declarată limba portugheză s-au reunit sub o Comunitate ce avea ca principal scop întrajutorare pe plan politic și diplomatic fostele țări din Imperiul Portughez. În momentul actual, Comunitatea țărilor de limba oficială portugheză însumează 9 membrii permanenți și cu drept de vot: Brazilia, Portugalia, Angola, Mozambic, São Time e Principe, Guinea Ecuatorială, Guinea Bissau, Capul Verde și Timorul de Est.

La Reuniunea Șefilor de stat din 2004, Comunitatea a decis desemnarea zilei de 5 mai ca Ziua Internațională a Comunității și a limbii portugheze.

Recunoașterea de către UNESCO a Zilei Mondiale a limbii portugheze reprezintă, conform prim-ministrului portughez: “Recunoașterea la nivel global a unei limbi care este vorbită oficial de peste 263 de milioane de oameni.”

Decizia UNESCO este aplaudată și de Secretariatul general al Comunității, considerând că este un pas mai aproape de răspândirea limbii portugheze și în alte părți ale lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.