Predicțiile AT Kearney cu privire la tendințele ce vor influența scena globală în 2020

0
1018


AT Kearney
este o companie internațională de top în domeniul consultanței de management, cu peste 70 de ani de experiență în forma actuală.
Global Business Policy Council, divizia de analiză strategică cu privire la tendințe globale a companiei, se situează în topul celor mai bune think tank-uri private din lume. Raportul integral cu predicțiile pentru 2020 este disponibil aici.

#1 Războaiele dintre generatii se vor intensifica pe măsură ce condițiile de luptă sunt stabilite

Generațiile tinere și cele mai vechi își vor continua conflictul, în timp ce Generația Z și Millenials îi provoacă pe Baby Boomers ce dețin funcții de autoritate. Grevele în masă în favoarea protejării climei conduse de către activiștii Generației Z, precum Greta Thunberg, vor continua odată cu protestele majore împotriva eșecurilor percepute de guvern, exemple fiind întâlnite în Liban și Chile. Cu toate că parlamentarii unor țări, incluzând Statele Unite și Africa de Sud, vor veni cu idei ce se adresează preocupărilor tinerilor, acestea vor fi prezente în număr mic în cadrul noii legislații în 2020.

#2 Problema apei va stimula inovarea

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, problemele legate de apă, precum inundațiile, deficitul de apă și apa nepotabilă devin tot mai frecvente și mai grave.
Problemele legate de apă vor continua să ia amploare, inspirând guvernele să introducă campanii precum inițiativa “Ziua Zero Apă din Cape Town” ce îndeamnă cetățenii să reducă consumul de apă și companiile să își adapteze modelul de consum pentru a limita pierderile.
Va apărea un sector de start-up-uri stabil ce va produce invenții precum robinete de înaltă eficiență și detectoare manuale de calitate a apei ce combat deficitul de apă și apa nepotabilă.

#3 Evoluția mediului urban/ orașelor se va accelera pentru a face față provocărilor legate de infrastructură și climă

Inegalitatea și schimbările climatice alimentează multe dintre provocările orașelor de astăzi, incluzând lipsa locuințelor la prețuri accesibile, insecuritatea alimentară, sistemele precare de transport și poluarea.
În 2020, multe orașe își vor accelera eforturile de a gestiona și atenua aceste provocări legate de inflastructură și climă, inclusiv prin intermediul investițiilor în locuințe sociale, agricultură pe verticală și soluții inovatoare de transport.
Mai multe orașe vor acționa precum Austin, Lisabona, Atena și alte 30 în a atinge maximul emisiilor de gaze cu efect de seră prin implementarea inițiativelor precum închirierea bicicletelor publice, restricții în utilizarea obiectelor de plastic de unică folosință și punerea în funcțiune a autobuzelor electrice

#4 Un nou dezastru economic își va face prezența pe măsură ce catastrofele devin din ce în ce mai frecvente și grave

Start-up-urile au început să apară ca un mod de sprijin pentru victimele dezastrelor naturale în 2019, iar această piață în creștere se va extinde și mai mult în 2020, pe măsură ce dezastrele continuă.
Prin urmare, cererea de tehnologii și servicii de sprijin va continua să crească, iar guvernele și organizațiile internaționale vor începe să se bazeze pe sectorul privat pentru susținerea celor afectați de dezastrele naturale.
Start-up-urile și multe alte companii consacrate vor folosi tehnologiile emergente pentru implementarea și crearea de noi produse de sprijin, ceea ce va duce la un numar mai mare de investiții și venituri mai mari în această industrie în devenire.

#5 Piața consumatorilor de produse halal va depăși $2.5 trilioane la nivel global

Musulmanii reprezintă 25% din populația globală, iar consumul de produse halal se extinde în șase sectoare principale: alimente, călătorii, modă, divertisment și recreere, produse farmaceutice și cosmetice.
În 2020, piața globală a consumatorilor de produse halal va depăși $2.5 trilioane, întrucât Indonesia devine un hub global al produselor halal și din ce în ce mai multe companii multinaționale investesc în acest tip de produse – în special în sectrorul alimentelor.
Pe măsură ce brandurile de modă și companiile de înfrumusețare continua să aloce mai multe resurse pentru a promova diversitatea, oferta de haine și produse cosmetice halal va crește. Un exemplu timpuriu pentru ceea ce urmează să se întâmple în sectorul călătoriilor halal îl reprezintă runda de finanțare în valoare de $2 milioane a companiei de turism HalalBooking.

#6 Statele Unite vor întâmpina dificultăți în cursa către 5G

Țările se întrec pentru a fi primele ce dezvoltă și introduc rețelele 5G, concentrându-se în mare parte asupra poziției relative a Statelor Unite și Chinei.
Acoperirea 5G va crește în marile orașe americane în 2020, însă se va confrunta cu dificultăți din cauza lipsei unui producător intern de echipamente 5G și a rezistenței locale sub forma NIMBYISM (nu în ograda mea) și a îngrijorărilor (nefondate) cu privire la sănătate.
China va fi marea câștigătoare în 2020, deoarece lansează rețeaua 5G la scară largă, devenind piața cu cel mai mare număr de abonați 5G.

#7 Reglementările privind confidențialitatea datelor vor prolifera pe măsură ce legile UE vor stabili standardul global

Confidențialitatea datelor rămâne o preocupare majoră la nivel global, deoarece companiile de tehnologie se confruntă cu examinări critice din partea politicienilor și a utilizatorilor.
Țările din întreaga lume vor introduce legi privind confidențialitatea datelor în 2020, cu Regulamentul General de Protecție a Datelor (GDPR) servind drept modelul standard pentru astfel de legi de confidențialitate. Cu toate acestea, Statele Unite nu vor lua parte la această tendință în 2020.
Companiile se vor confrunta cu presiuni crescânde la nivel global pentru a asigura respectarea reglementărilor europene privind datele, deoarece GDPR devine norma globală.

#8 Asia de Nord-Est va deveni un punct și mai mare de interes geopolitic

Tensiunile geopolitice din Asia de Nord-Est cresc, acestea incluzând neînțelegerile comerciale dintre Japonia și Coreea de Sud, apariția armelor hipersonice în China și Rusia, dezvăluirea rachetelor submarine de către Coreea de Nord și protestele din Hong Kong.
Intensificarea testelor lansatoarelor de rachete și implementarea regional a armelor hipersonice în Coreea de Nord pe parcurul anului 2020 vor crește riscul conflictelor. Beijing va continua să se confrunte cu tensiuni din partea Hong Kong-ului si Taipei.
Tensiunile comerciale dintre Japonia si Coreea de Sud vor persista în 2020, împiedicând producția de semiconductori și creșterea prețurilor pentru cipurile de memorie menite pentru smartphone-urile consumatorilor.

#9 Dolarul american va continua să se aprecieze

În ciuda micșorării ratei dobânzii a Rezervei Federale pe parcursul anului 2019, puterea dolarului american nu s-a diminuat, indicele dolarului ponderat în comerț atingând cota maximă de 131.57 în septembrie.
Dolarul american își va păstra poziția în 2020, putând chiar să se aprecieze în fața altor valute. Chiar dacă ratele dobânzilor din SUA sunt reduse și mai mult, acestea vor fi compensate de băncile centrale din Asia și Europa, ce practică o politică monetară indulgentă.
Aprecierea dolarului american va încuraja competitivitatea exporturilor din China și alte piețe emergente, provocând o retorică accentuată cu privire la războiul valutar.

#10 Coliziunea intereselor comerciale și naționale într-un spațiu cosmic mai aglomerat

Din ce în ce mai multe entități – atât publice, cît și private – s-au aventurat în spațiu în 2019, creând probleme în ceea ce privește concurența și reglementările, acestea continuând în 2020.
Spațiul va deveni și mai aglomerat pe măsură ce mai multe țări pregătesc misiuni, în timp ce companiile private precum SpaceX înaintează prin intermediul proiectelor proprii.
Aceste activități vor încuraja guvernele să se adreseze gestionării traficului spatial și a deșeurilor în cadrul întâlnirilor multilaterale, însă aceste eforturi nu vor avea rezultate în 2020 din cauza competiției geopolitice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.