Întâlnirea anuală a Consiliului Ministerial al OSCE

0
829

Pe data de 5 – 6 decembrie a avut loc întâlnirea anuală a Consiliului Ministerial al OSCE. Aceasta a avut loc la Bratislava, în contextul în care în anul 2019, Slovacia este statul care deține președinția OSCE.

Principalele subiecte abordate au fost: medierea și soluționarea conflictelor în statele în care există misiunile OSCE, amenințările hibride, securitatea granițelor și contracararea terorismului, contribuția și adaptarea OSCE la siguranța ariilor în care își desfășoară activitatea. De asemenea, s-au discutat aspectele umanitare ale crizei din Ucraina și abordarea prizonierilor politici. 

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, a participat atât la reuniunea Consiliului Ministerial, cât și la negocierile bilaterale privind menținerea securității în regiune.

În cadrul președinției, Slovacia pune accent, în mod primordial, pe oameni, în special pe cei care sunt afectați de conflicte. Cu ambiția de a fi imparțială, corectă și onestă în rolul său de partener și mediator, statul slovac își propune să ofere soluții realiste și practice pentru provocările de securitate de astăzi și să apropie OSCE de realitățile cotidiene ale secolului XXI. Principalele direcții ale președinției slovace reprezintă:

  • prevenirea, medierea, ameliorarea conflictelor și concentrarea pe cetățenii regiunilor afectate,
  • garantarea unui viitor mai sigur
  • asigurarea unui multilateralism eficient

Consiliul Ministerial reprezintă instituția fundamentală de luare a deciziilor în cadrul OSCE. Aceasta are autoritatea de a decide și conduce celelalte instituții și ramificații ale OSCE. Consiliul se întrunește anual în statul care se află la președinția organizației în respectivul an. Acesta este alcătuit din Ministerele Afacerilor Externe din toate cele 57 state participante.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.