2020- un început tumultos

0
821

Deși abia ne aflăm la sfârșitul celei de a doua luni a noului an, numeroase evenimente, de amploare, au avut loc pe scena internațională. De la o nouă maladie la momente consemnate în istoria universală, 2020 deja le-a avut pe toate.

Conflictul Trump – Iran

Sursă foto: CNN

Imediat după intrarea în Noul An, un mesaj al Casei Albe pe contul de Twitter anunța asasinarea unui lider iranian la directiva Președintelui. Mesajul a pornit un val de reacții acide la adresa Casei Albe și a Președintelui. Cei mai pesimiști analiști deja întrevedeau începutul celui de-al Treilea Război Mondial, și discutau care va fi rolul NATO în viitorul conflict. Mai multe despre conflictul începutului de an se regăsesc și aici.

Noua isterie globală – Coronavirus

Sursa foto: CNN

Sfârșitul anului 2019 a adus un nou virus în Republica Populară Chineză, necunoscut autorităților la acel moment. Maladia a depășit granițele regiunii Wuhan, nucleul inițial al bolii, și a produs numeroase cazuri la nivel global. Conform celor mai noi date ale Organizației Mondiale a Sănătății, 73 332 de cazuri sunt confirmate la nivel global, dintre care 72 528 doar în regiunea Chinei. Virusul a ajuns și în Europa, cele mai multe cazuri fiind în Germania- 16 și în Franța- 12. Până în acest moment, 2 cetățeni români au fost diagnosticați cu noul virus, aceștia făcând parte din echipajele unor vase de croazieră din apropierea Asiei.

Brexit- actul final

După ce în 2016 britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a început un lung șir de negocieri între reprezentanții Marii Britanii și cei ai Uniunii. O istorie în cifre a fenomenului numit Brexit ar fi următoarea: 3 ani de negocieri, 3 premieri care au tratat diferit problema și 2 comisii europene care au negociat dur cu reprezentanții UK. Cu toate acestea, 31 ianuarie 2020 va intra în istorie drept ziua în care Uniunea Europeană și-a pierdut primul membru. Până în 2021 se va încheia și perioada de tranziție, iar regulile pentru imigranți vor deveni din ce în ce mai stricte.

Procesul lui Trump

President Donald Trump speaks during the White House Summit on Child Care and Paid Leave in the South Court Auditorium on the White House complex, on Thursday, Dec. 12, 2019, in Washington. (Al Drago for The New York Times) NYTCREDIT: Al Drago for The New York Times

În 2020 s-a desfășurat și sfârșitul celui mai urmărit proces al lumii, anchetarea lui Donald Trump. Acuzația principală a fost aceea de uz de influență și implicarea în anchetarea rivalilor politici de către autoritățile din Ucraina. Miza întregului proces a fost înlocuirea lui Trump din funcția de Președinte, fiind instaurată procedura de impeachment. Cu toate acestea, procesul a luat sfârșit, Trump fiind achitat de acuzațiile aduse. Despre finalul procesului puteți vedea aici, iar imagini din timpul procesului de destituire pot fi vizionate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.