Uniunea Europeană anunță sprijin pentru procesul de tranziție democratică din Sudan

0
510
Source: Twitter

Conform celei mai recente postări pe pagina personală, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică Externă, Josep Borrell Fontelles, a afirmat că tranziția Sudanului este un exemplu promițător al ambiției democratice. Totodată, acesta a anunţat și sprijinirea Sudanului cu suma de 100 de milioane de euro pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale tranziției democratice.

Sprijinul UE către Sudan vine în contextul protestelor populare care au condus la înlăturarea președintelui Omar al-Bashir în 2019. În momentul de faţă, autoritatea civilă tranzitorie pregătește țara pentru alegeri libere și corecte din 2022, dar se confruntă cu provocări sociale, economice și politice enorme.

Sprijinul din partea UE se va concentra în principal pe: reforme economice, oportunități economice pentru tineri și femei, precum și ajutor în procesul de pace și guvernanță democratică. Autoritățile sudaneze, UE și partenerii internaționali au identificat împreună aceste sectoare ca fiind esențiale pentru bunăstarea populației și pentru viitorul țării.

Pentru un al doilea an consecutiv, economia sudaneză se contractă, iar guvernul de tranziție recunoaște o nevoie clară de reforme macroeconomice și structurale pentru a o stabiliza. Aceste reforme ar trebui să administreze o îndepărtare de subvențiile generalizate de către un sistem global de protecție socială. UE va sprijini eforturile de a îmbunătăți tranziția pentru cetățenii cei mai vulnerabili. De asemenea, UE va sprijini guvernul de tranziție în creșterea responsabilității și îmbunătățirea gestionării finanțelor publice.

În cele din urmă, UE va sprijini și procesul de pace, protecția și promovarea drepturilor omului. UE va colabora cu autoritățile și partenerii din Sudan pentru a crea oportunități de angajare în zona, în special pentru tineri și femei, panându-se accentul pe educație și formare profesională și pe abilitarea economică a femeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.