Uniunea Europeană și ASEAN colaborează pentru gestionarea COVID-19

0
1024

Uniunea Europeană și Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au decis să colaboreze prin schimb de informații care vizează evoluția virusului în zonele afectate și eforturile depuse pentru stoparea extinderii sale. Cele două organizații internaționale vor conlucra cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și comunitatea internațională. ASEAN și UE vor continua să consolideze și să utilizeze la nivel regional și internațional mecanisme de cooperare și coordonare ca răspuns la această pandemie globală.

Conform comunicatului de presă al ASEAN, în data de 20 martie 2020, în contextul crizei internaționale de sănătate, reprezentanții ASEAN și UE au ținut o videoconferință pe această temă. La videoconferință au participat statele membre ASEAN, Secretarul General al organizației, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor.


Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, a declarat că în această situație “cooperarea și coordonarea internațională sunt esențiale pentru a aborda această pandemie în mod eficient“, iar ministrul Afacerilor Externe din Singapore, dr. Vivian Balakrishnan, a spus că principala prioritate a statelor membre este de a lua măsuri urgente pentru protejarea sănătății cetățenilor (precum restricțiile de călătorie), dar și de protejare a economiei (dublarea comerțului, a investițiilor și revenirea la spiritul de deschidere față de partenerii ASEAN).

ASEAN și UE au convenit să intensifice cooperarea în cadrul mecanismelor conduse de ASEAN și cu parteneri externi să abordeze virusul COVID-19 într-un mod cuprinzător și eficient, ținând cont de diferitele niveluri de dezvoltare a sistemelor de sănătate din regiune. Cele două organizații au fost de acord să îmbunătățească schimburile și cooperarea în avans, în vederea continuării schimburilor periodice între funcționarii și experții din ASEAN și UE cu privire la gestionarea acestei probleme sanitare.

UE a primit cu brațele deschise noutățile aduse de către ASEAN în legătură cu COVID-19, luate în spiritul cooperării și responsabilității comunității ASEAN. 

ASEAN a salutat, de asemenea, deciziile luate de către liderii statelor membre UE, în special coordonarea comună a statelor în privința controlului asupra granițelor Uniunii, dar și alte măsuri de control care trebuie luate într-un mod care să evite perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, serviciilor esențiale de interes general, economiilor naționale și a economiei UE în ansamblu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.