Macedonia de Nord și Albania încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană

0
869
Sursa: exit.al

Consiliul Afaceri Generale a aprobat astăzi, printr-un proiect de decizie unanim, deschiderea negocierilor oficiale de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord.

Decizia vine după ce în toamna anului trecut Franța, Danemarca și Olanda au avut obiecții legate de progresele celor două țări în îndeplinirea completă a criteriilor de aderare, nereușind să cadă de acord asupra unei decizii favorabile unanime. Pe lângă obiecții legate de lipsa reformelor democratice suficiente, scepticismul celor trei state UE a fost motivat și de convingerea că actuala metodologie de aderare trebuie schimbată.

Comisia Europeană a publicat în martie un raport favorabil privind progesul celor două țări, susținând că ambele ‘au obținut rezultate tangibile și durabile’, înlăturând orice alte incertitudini legate de eligibilitatea acestora. În plus, au fost adoptate de asemenea câteva reforme ale procesului de aderare, ceea ce a dus la ridicarea veto-urilor existente. În urma schimbărilor aduse, guvernele statelor membre au o putere de decizie mai mare și pot reseta sau opri procesul dacă guvernele balcanice nu se ridică așteptărilor impuse. Ultimul impas a fost înlăturat luni, când Grecia și-a dat aprobabrea după ce documentul final a inclus garantarea protecției cetățenilor eleni și a altor minorități din Albania, potrivit Euractiv.

Sunt foarte încântat de faptul că astăzi statele membre UE au ajuns la un acord privind deschiderea discuțiilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. Felicit din toată inima ambele țări. Acest lucru trimite, de asemenea, un mesaj puternic și clar statelor Balcanilor de Vest: viitorul vostru este în UE,’ a declarat Comisarul European pentru Vecinătate si Extindere, Oliver Varhelyi.

În prezent, Uniunea Europeană are negocieri de aderare inițiate cu Turcia, Serbia, Muntenegru, Albania și Republica Macedonia de Nord. În luna mai, liderii UE sunt convocați într-un summit la Zagreb împreună cu cele patru țări candidate din Balcanii de Vest, cât și potențialii candidați, Bosnia şi Herţegovina și Kosovo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.