Macedonia de Nord este cel mai nou aliat al ”familiei” NATO. O dată cu aderarea Macedoniei, numărul statelor participante a crescut la 30 de membri.

Pentru Macedonia, azi este o zi istorică în calendar, deoarece, după lungi dezbateri, concesii și eforturi depuse, aceasta este în sfârșit bine primită în Alianță. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut oficială intrarea Macedoniei în cadrul Alianței, ca al 30-lea membru.

Eforturile Macedoniei de a fi acceptată în NATO încep din 1995, când aceasta s-a înscris în Parteneriatul pentru Pace, un program destinat stabilirii unei relații de încredere între membrii NATO și alte state europene sau ex-sovietice. Din acel moment, Macedonia a continuat să participe în diferite misiuni, ca partener, pentru a dovedi faptul că ar putea deveni un aliat important și vital.

Aderarea Macedoniei la NATO ar fi putut să se întâmple mult mai devreme, dacă decizia respectivă nu ar fi fost anulată. Invitația acesteia în Alianță a fost respinsă de Grecia, la summit-ul din 2008 din București, care și-a exercitat dreptul de veto. Cauza acestei neînțelegeri o reprezenta numele țării și anume ”Republica Macedonia”, un nume pe care Grecia nu dorea să-l accepte. Mai mult de atât, Grecia a blocat intrarea Macedoniei în UE, pe baza aceleași probleme. Această dispută îndelungată a negat toate eforturile Macedoniei de a intra in NATO.

Cu toate acestea, celelalte state membre au fost de acord să ofere o nouă șansă țării respective, dacă aceasta își va schimba numele oficial. Mai târziu cu un deceniu, Macedonia a primit o nouă invitație după ce aceasta a rezolvat disputa privind denumirea oficială. Conform unui acord negociat în 2018, numele oficial a devenit ”Macedonia de Nord”, iar Grecia a fost îndemnată să respecte și să accepte noua denumire. După scurt timp, operațiunile de aderare au început. În februarie 2019, toți membrii NATO au ratificat apartenența Macedoniei la Alianță.

Nikola Dimitrov, ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, consideră acest eveniment ca fiind unul istoric. El reflectă încântarea și bucuria macedonenilor de a fi membri NATO. Este mândru ca meritele țării lui sunt în sfârșit recunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.