‘Taipei Act of 2019’ ratificat de Președintele Donald Trump

0
667
Sursa: taiwantoday.tw

Inițiativa pentru Protecția Internațională și Îmbunătățirea Aliaților din Taiwan (TAIPEI)’ , adoptată în unanimitate de senatul American și Camera Reprezentanților a fost semnată astăzi de Pesedintele Donald Trump.

Noul proiect de lege are ca scop reafirmarea angajamentului SUA față de Taiwan, autorizând Departamentul de Stat să ia în considerare ‘reducerea angajamentelor sale economice, de securitate și diplomatice cu state care întreprind acțiuni grave pentru a submina Taiwanul.’ De asemenea, noua măsură legislativă solicită guvernului de la Washington angajamentul de a milita pentru ca guvernul de la Taipei să obțină participarea în diferite organizații internaționale, fie ca membru sau observator. Scopul principal este de a sprijini Taiwanul împotriva politicii de presiune exercitată de Beijing.




A fost îmbucurător să vedem Inițiativa pentru Protecția Internațională și Îmbunătățirea Aliaților din Taiwan semnată astăzi. Aceasta reprezină un testament al prietenei și sprijinului reciproc dintre SUA și Taiwan, în timp ce lucrăm împreună în adresarea amenințărilor globale la adresa sănătății și a valorilor noastre democratice comune’, a susținut Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, într-o postare publicată pe Twitter.

Autoritățile de la Bejing și-au exprimat obiecția fermă față de noul proiect de lege, susținând că reprezintă o încălcare gravă a principiului unei singure Chine semnat în 1992, acuzând SUA de folosirea Taiwanului pentru a împiedica dezvoltarea acesteia și reunificarea națională.

La momentul actual, Taiwan menține relații oficiale cu 15 state. Încă din 2016, de la triumful electoral al noului președinte Tsai Ing-wen și realegerea acesteia în 2020, relațiile dintre Beijing și Taipei s-au răcit considerabil, ca rezultat al refuzului noii conduceri de la Taipei de a susține același principiu adoptat de Beijing și în relațiile cu Hong Kong: o țară, două sisteme. Conform consensului din 1992, ambele părți au căzut de acord asupra existenței unei singure China, însă fiecare guvern interpretează în mod diferit această afirmație. Președintele Tsai și Partidul ei Progresist Democrat (DPP) au refuzat ferm interpretarea Beijingului cum că Taiwan constituie o provincie a Chinei.

Ca rezultat, Republica Populară Chineză a înterupt dialogul oficial cu Taiwan, înăsprind în același timp presiunile economice și determinând state precum Panama, El Salvador, Gambia și Burkina Faso să întrerupă relațiile diplomatice cu Taiwan.

După ce succesive administrații americane au păstrat o ‘ambiguitate strategică’ față de Taiwan, relațiile dintre Washington și Taipei s-au îmbunătățit considerabil în urma președinței lui Donald Trump, acesta fiind al doilea proiect de lege pro-Taiwan semnat de președinte, după ‘Taiwan Travel Act’ ratificat în 2018. Totuși, de menționat este faptul că nici Statele Unite nu au relații oficiale cu Taiwan, în ciuda sprijinului oferit de administrația Trump insulei, pentru a face față presiunii de la Beijing.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.