COVID-19: Portugalia decide ca migranții și solicitanții de azil să fie tratați temporar ca cetățeni rezidenți

0
651
Sursa: knowledge.wharton.upenn.edu

Autoritățile de la Lisabona au decis ca începând de azi, migranții și solicitanții de azil cu cereri de rezidență în curs vor beneficia până la data de 1 iulie, de aceleași drepturi de care se bucură cetățenii țării.

Hotărârea are ca scop facilitarea accesului la servicii publice, cum ar fi prestații sociale și servicii naționale de sănătate.

Claudio Veloso, purtător de cuvânt pentru Ministerul de Interne al Portugaliei a stresat angajamentul guvernului în a asigura drepturile migranților în situația actuală de criză: ‘Nimeni nu ar trebui să fie lipsit de drepturile la sănătate și la servicii sociale doar pentru că cererea de rezidență nu a fost încă procesată. În aceste momente excepționale, drepturile migranților trebuie să fie garantate.’

Ministrul Afacerilor de Interne, Eduardo Cabrita a subliniat, pe urmă, că ‘este datoria unei societăți solidare ca în perioade de criză să asigure accesul la sănătate și securitate socială pentru migranți.’

Comisarul European pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, a salutat și ea ce declară ca fiind ‘o bună practică pentru protejarea persoanelor vulnerabile și a societății.

Nu se știe încă câte persoane au solicitări de rezidență la momentul actual, dar potrivit Reuters, un număr record de 580.000 de imigranți au fost înregistrați în Portugalia în 2019, dintre care 135.000 au primit rezidență. Brazilienii constituie majoritatea imigranților, arată datele oficiale.

Portugalia are, la momentul redactării acestui articol, 6408 de cazuri confirmate de coronavirus și 140 decese. Între timp, în contextul stării de urgență declarat la 18 martie, autoritățile au sporit măsurile de supraveghere pentru a impune distanțarea socială și a se asigura că situația nu va escalada în mod îngrijorător, ca în imediata vecinătate, Spania.

Autoritățile au recurs la folosirea dronelor în Porto și Lisabona pentru a supraveghea dacă regulile de izolare sunt respectate, în timp ce armata distribuie hrană celor fără adăpost din capitală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.