Trăind în epoca post-adevăr, era de la sine înțeles că o pandemie vine la pachet cu o infodemie, asta dacă luăm în calcul și constatarea analiștilor de intelligence conform căreia societatea de astăzi a ajuns să se confrunte cu o „hiperinflație informațională”. Astfel, dacă acum mai bine de 3-4 decenii sursele de informații și canalele de diseminare erau limitate (fie ele de propagandă sau nu), astăzi, datorită spațiului cibernetic, acestea au ajuns să fie atât de diverse încât e foarte greu să distingem între sursele credibile și cele mai puțin credibile.

Problema majoră nu constă însă în lipsa unor filtre de verificare a surselor și a conținutului acestora, ci în lipsa timpului necesar acestui proces. Iar pe acest fundal, o serie de actori cu regimuri autoritare sau totalitare, precum Federația Rusă sau Republica Populară Chineză, exploatează această problemă ca pe o resursă necesară politicii lor externe; o politică externă malignă printre ale cărei obiective este și cel legat de neutrollizare a societății globale în așa fel încât aceste regimuri să capete legitimitatea după care tânjesc, în timp ce subminează valorile și instituțiile democratice.

Neutrollizarea, conform lui Kurowska și Reshetnikov, implică o formă de desecuritizareprin trolling care reflectă un tip de practică tehno-autoritară a unui guvern împotriva societății sale, prin care acuzele aduse de către societatea civilă regimului politic ca amenințare la adresa securității naționale sunt neutralizate de acesta (Kurowska și Reshetnikov2018).

În acest context, mobilizarea politică a societății civile devine neutralizată de așa-numiții trolli, parte a așa numitei categorii a agenților hibrizi. Agenții hibrizi(Wigell2019) reprezintă o serie de multiplicatori de forțe, precum armatede trolli, idioți utili, ONG-uri și think-tank-uri,utilizați în scopul modelării și influențării opiniilor pentru a valida ideile și narațiunile Kremlinului (Carr2018). Aceștia devin instrumentalizați în cadrul unei distribuiri descentralizate, care reprezintă o componentă a non-atribuirii prin care sunt implicate terțe părți cu scopul de a împiedica atribuirea și de a maximiza confuzia și incertitudinea (Carr 2018).

Cu alte cuvinte, regimul de la Kremlin se dezice de orice astfel de acțiuni subversive și bagă la înaintare tot felul de actori non-statali care să îi ducă la bun sfârșit „treburile murdare”. Un exemplu generic din istoria recentă este chiar cel al ,,omuleților verzi” care au jucat un rol decisiv în operațiunea de anexare a Crimeei din 2014, în special prin faptul că insignele de identificare ale acestora lipseau de pe uniforme. Acest detaliu aparent nesemnificativ a făcut ca președintele Vladimir Putin să se dezică de orice fel de implicare în evenimentele din primăvara anului 2014, deci, în mod implicit, de orice fel de legătură cu „omuleții verzi”. În literatura de specialitate, această strategie poartă denumirea de non-atribuire.

Cu toate acestea, rolul pe care agenții hibrizi îl joacă în contextul acestei infodemii constă în promovarea așa-numiteinarațiuni strategiceanti-occidentale. Narațiunea strategică presupune un set de povești care reprezintă o explicație conformă cu o ideologie, teorie sau credință ce indică traiectoria spre acțiunile viitoare (Laity 2014).Iar în cadrul acestei narațiuni strategice anti-occidentale își fac loc o serie de formațiuni discursive care s-au regăsit, printre altele, într-o serie de fake newslansate și/sau diseminate de mijloacele de propagandă ale Rusiei.

Acestea au pus pandemia de COVID-19 pe seama Occidentului, pentru a exploata sentimentele anti-UE, anti-NATO și anti-SUA ale opiniei publice internaționale. Prin urmare, efectul acestor formațiuni discursive îl vedem chiar și cu ochiul liber printre semenii noștri pentru care emoțiile au ajuns să gândească mai mult decât rațiunea. Iar de aici încolo, nu mai e mult până la transformarea unui om în deplinătatea facultăților mintale într-un idiot util sau troll aservit indirect Moscovei și narațiunii strategice anti-occidentale a acesteia. Pentru a vedea însă cum a ajuns neutrollizarea să facă mult mai multe victime decât SARS-CoV-2, este esențial să aruncăm o privire asupra mesajelor răspândite prin intermediul platformelor de propagandă ale Kremlinului, precum Sputnik.md, dar și pe diferite bloguri cu tentă conspiraționistă.

COVID-19 – un paravan pentru un amplu exercițiu militar sau o pură pandemie amplificată de minciună și incompetență?

Sursa bloomberg.com

Am observat că circula tot mai des pe social media “știrea” conform căreia pandemia de COVID-19 reprezintă de fapt un paravan pentru exercițiul militar Defender Europe 20. În ciuda faptului că unii au avut buna inspirație de a consulta mai multe surse și de a descoperi că postarea cu pricina reprezintă un fake news, au fost în schimbcazuri în care au luat-o de-a gata, ceea ce e cam îngrijorător având în vedere impactul emoțional pe care fake news îl au asupra celor greșit informați (misinformed), respectiv dezinformați (disinformed). Analizând știrea cu mare atenție, concluzia la care am ajuns e că știrea reprezintă în mare parte un fake news.

Conținutul, care nu se încadrează în tiparele unui fake news este cel legat de informațiile cu privire la exercițiul militar în cauză. Este vehiculat faptul că vor participa în total 37.000 de militari, că va dura din aprilie până în iulie 2020 (de fapt, asta e doar perioada sa apogeu, deoarece perioada de desfășurare este cuprinsă între februarie și august 2020)și alte detalii de acest gen.

Ceea ce este fake news, în schimb, reprezintă faptul că postarea promovează o legătură conspiraționistă între pandemia de COVID-19 și exercițiul militar despre care nu s-a vehiculat nimic în presă. Doar pentru că atenția mass-mediei a fost centrată pe pandemia cu pricina și nu pe Defender Europe 20, nu înseamnă că SUA și statele participante la acest exercițiu vor să ascundă acest fapt de proprii cetățeni. Pur și simplu atenția consumatorilor de informații s-a centrat pe evoluția COVID-19, nu pe ce au în plan trupele aliate pe continentul european.

Apoi, o altă aberație stipulată în postarea domnului Paul Ghițiu (fost senator de București în legislatura 1996-2000 din partea Partidului Alternativa României) este cea legată de faptul că Defender Europe 20 ar fi îndreptat împotriva Rusiei și că Rusia a cerut clarificări cu privire la acest exercițiu. Evident, oficialii americani nu au dat de înțeles că ar fi vorba de un exercițiu militar îndreptat împotriva Rusiei, dar să nu uităm ca agenții hibrizi ai lui Putin(re)interpretează orice informație sau gap informațional în așa fel încât să se muleze pe formațiunile discursive ale narațiunii strategice anti-occidentale despre care vorbeam anterior.            

Nucleul de la care a pornit această largă dezinformare internațională îl constituie o postare în care se vehicula că virusul ar avea șanse să ajungă din Italia în Letonia și să infesteze statele baltice. De aici, postarea a luat avânt pe diferite platforme media, unde, cu ajutorul rețelelor de socializare și ai algoritmilor acestora, s-a răspândit mai ceva ca virusul cu pricina.
În urma unor investigații, persoana care stă la baza acestei propagandeeste un anume “Alvis Petus”, considerat a avea origini letone și care a publicat aceeași „știre” pe portalurile BulgarianMilitary.com, BalticWord.eu și TheDuran.com. De precizat aici este și faptul că “numele” acestei persoane a fost asociat de motoarele de căutare cu numeroase petiții împotriva prezenței NATO în Letonia.

SARS-CoV-2 – făcut în laborator și „evadat” sau transmis de la un animal prin zoonoză?

Sursa vox.com

O altă conspirație care încă face furori este cea legată de teoria conform căreia SARS-CoV-2 a fost făcut într-un laborator din Wuhan, conspirație amplificată, la fel ca în cazul anterior, de agenții hibrizi de pe social media, dar și din cadrul mass-mediei tradiționale.

Această conspirație a pornit de la faptul că un ofițer de intelligence israelian, Dany Shoham, care ar fi expert în război biologic, a declarat pentru The Washington Times faptul că „anumite laboratoare din institut au fost probabil angajate, din punct de vedere al cercetării și dezvoltării, în arme biologice chinezești cel puțin colateral, dar nu ca o facilitate principală pentru alinierea războiului biologic chinez”. Dat fiind și faptul că Shoham nu și-a retras niciodată acuzațiile, alte platforme externe (publicații, bloguri, pagini de social media etc.) au preluat declarațiile sale și le-au redat o interpretare care mai de care mai aberantă. O astfel de platformă a fost GreatGameIndia, un mic site de conspirații care în decursul lunii ianuarie a început să publice o serie de rapoarte conform cărora cercetătorii canadieni au vândut tulpina de SARS-CoV-2 Chinei. Mai mult, co-fondatorul și redactorul site-ului a scris, de asemenea, pe larg pentru Centrul de Cercetare asupra Globalizării, un site cu sediul la Montreal, care a fost identificat de NATO ca fiind un distribuitor al propagandei rusești și siriene.

În acelați timp, câțiva cercetători indieni au realizat un studiu în care, dând de înțeles că este vorba de inginerie umană, au ajuns la concluzia că genomul HIV și cel al nCOV-2019 sunt relativ identice, fapt care a propulsat și mai mult această conspirație. Din fericire, un grup internațional de oameni de știință, inclusiv 27 de cercetători din afara Chinei din domeniul sănătății publice au ajuns la concluzia că proveniența coronavirusului se află în mediul sălbatic, printr-un raport publicat în reputatul jurnal medical The Lancet în data de 7 martie 2020.Și pentru a argumenta ideea conform căreia virusul nu are nicio legătură cu Institutul de Virologie din Wuhan, este de menționat faptul că mai mulți cercetători au studiat genomul SARS-CoV-2 și au ajuns la concluzia că originea acestuia este animală și că acesta a trecut de la animal la om prin procesul numit zoonoză.

Bill Gates și Event 201 – simularea unei pandemii sau planificarea uneia?

Sursa The John Hopkins Center for Health Security

Nu în ultimul rând, teorii conspiraționiste au apărut și în legătură cu personalitatea lui Bill Gates și cu o simulare de pandemie găzduită de el și alți oameni influenți ai lumii denumită Event 201. Deși Bill Gates nu are nicio implicare în răspândirea SARS-CoV-2, această propagandă a fost pusă pe seama lui de către susținătorii președintelui american, Donald J. Trump.Această dezinformare a pornit de la membri grupării conspiraționiste de extremă dreaptă QAnon și adepții antivaccinării care au răspândit un zvon fals cum că Bill Gates a fost cel care a creat coronavirusul. Aceștia își bazează ideile pe un document din 2015 în baza căruia Institutul Pirbright din Marea Britanie ar fi dezvoltat o versiune mai slabă a virusului în scopul creării unui vaccin pentru a preveni transmiterea bolilor respiratorii de la păsări și alte animale la om. Totuși, institutul în cauză nu a avut niciodată legătură cu virusul care afectează oamenii, ci cu cel care afectează păsările.

Cel de la care a pornit această dezinformare, Jordan Sather, a legat personalitatea lui Bill Gates de pandemia de COVID-19 cu niște declarații mai vechi ale sale, în care relata faptul că Donald Trump a fost numit președinte de către armată pentru a salva SUA de o grupare de pedofili sataniști din care ar face parte și Bill Gates. Și că tot suntem la capitolul Bill Gates, numele acestuia a fost asociat și cu așa-numitul „Event 201”. Pentru cei care nu știu, Event 201 nu reprezintă un experiment conspiraționist împotriva omenirii, ci a constat într-o întrunire la nivel înalt în New York, care a avut loc în 18 octombrie 2019. În cadrul acestei întruniri, organizată de Centrul pentru Securitatea Sănătății ,,Johns Hopkins”, Forumul Economic Mondial și Fundația Bill și Melinda Gates, a fost simulată pe parcursul a 3 ore și jumătate o pandemie, pe baza unor discuții și scenarii.

Acestea au simulat dileme dificile, reale, asociate cu capabilitățile de răspuns la o pandemie ipotetică, dar științific plauzibilă. În cadrul acestei simulări au participat 15 lideri de afaceri la nivel mondial, șefi de guverne și experți în sănătate publică, care au evidențiat problemele economice ale lumii în care trăim, și care ar putea fi rezolvărilepentru acestea. Mai mult, exercițiul a constat în transmisiuni de presă înregistrate, informații în direct ale personalului și discuții moderate pe teme specifice. Aceste probleme au fost concepute cu atenție într-o narațiune convingătoare care a educat participanții și publicul.Iar scopul principal al acestei simulări a constat în găsirea unor soluții pentru combaterea epidemiilor și pandemiilor, dat fiind faptul că în ultimii ani au avut loc 200 de astfel de evenimente anual.

Totuși, demonizarea lui Bill Gates datorită organizării acestui experiment asociat cu COVID-19, s-a produs cel mai probabil din considerente de timp. Simularea a avut loc în 18 octombrie 2019, în New York, iar primele cazuri de coronavirus din Wuhan s-au înregistrat în noiembrie 2019, iar de atunci virusul a început să facă tot mai multe victime în China și ulterior, în toată lumea. Prin urmare, mulți oameni au asociat acest exercițiu cu faptul că o lună mai târziu în China își făcea simțită prezența un nou virus (despre a cărui existență a fost lansate minciuni și negații de către Partidul Comunist Chinez).

U.E. întoarce spatele Italiei…dar oare Rusia o ajută?

Sursa Moscow Times

Deși nu se încadrează în dimensiunea de fake news, știrea conform căreia Italia a primitajutoare din partea Federației Ruse la ordinele lui Vladimir Putina făcut furori în rândul opiniei internaționale, dat fiind faptul că în primă fază Uniunea Europeană nu a decis nimic în privința acordării ajutoarelor necesare Italiei pentru a gestiona pandemia.

Totuși, există o serie de detalii suplimentare în ceea ce privește aceste „ajutoare”, iar acestea constau în faptul că ele nu au fost trimise de Ministerul Sănătății (așa cum ar fi normal, de altfel), ci de Ministerul Apărării al Federației Ruse. Astfel, conform New York Times, Rusia a efectuat cel puțin 15 zboruri către Italia folosind avioane de transport militar cu unități de dezinfectare transportate cu ajutorul camioanelor militare. Mai mult, opt brigăzi medicale și alte 100 de personal includ unele dintre cele mai avansate trupe de protecție nucleară, biologică și chimică. Cu toate acestea, 80% dintre ajutoarele trimise de Moscova sunt inutile pentru simplul fapt că personalul militar nu are expertiza necesară pentru gestionarea pandemiei. Pe scurt, acesta a participat în trecut la operațiunile militare rusești pe vremea când războiul bacteriologic a făcut parte din operațiunile externe de intelligenceale Federației Ruse. Și cum asta nu era suficient, trupele rusești au făcut și un exercițiu de PR geopolitic: au lipit stickere cu mesajul „Cu dragoste din Rusia” și cele două steaguri – ale Italiei și Rusiei – în formă de inimi pe camioanele și avioanele destinate transportului de „ajutoare”. Subtil, nu-i așa?

Să nu uităm că Italia, membră în structurile euroatlantice, a cerut de câteva ori o ușurare a sancțiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei ca urmare a evenimentelor din 2014 din Crimeea și Ucraina; asta din simplul motiv că importurile de gaz rusesc ajută la alimentarea centralelor electricede pe teritoriul Italiei.Și să nu uităm nici faptul că trupele militare trimise de Rusia ca „ajutoare” se plimbă nestingherite pe teritoriul Italiei în apropierea bazelor NATO.  Așadar, putem observa cum pandemia de COVID-19 reprezintă un cadru perfect în care regimul de la Kremlin este pus pe jocuri geopolitice. Aceste jocuri nu fac altceva decât să atragă actorii europeni în capcana „ofertei de nerefuzat” și care mai devreme sau mai târziu pot crește dependența statelor europene de „ajutoarele” rusești, care nu sunt altceva decât niște instrumente de putere utilizate în scopul acutizării tendințelor centrifuge la nivel european.

Desigur, vestea cea bună în această situație e că statele europene au conștientizat pericolul care a venit la pachet cu aceste „ajutoare” și s-au mobilizat pentru a ajuta cât mai mult Italia. De exemplu, Franța a trimis Italiei 1.000.000 de măști și 20.000 de costume de protecție, Germania a preluat pacienți din Franța și Nordul Italiei și a anunțat trimiterea a 1.000.000 de măști către Italia, în timp ce Austria a anunțat trimiterea a 1.600.000 de măști.

„Arta” neutrollizării

Sursa Tabula.ge

Acum că am expus, analizat și chiar demontat o serie de știri, este necesar să aruncăm o privire asupra lor pentru a înțelege cum regimul Putin neutrollizează societatea globală. În esență, conspirația care făcut furori în primă fază – dar care face furori și acum – este cea legată de crearea virusului în laborator,conspirație care s-a făcut responsabilă de alimentarea unei stări de panică la nivel internațional. Chiar dacă aceasta nu a fost fabricată în Rusia, mașinăria de propagandă putinistă a exploatat acest avantaj și a diseminat masiv conspirația în speranța că va reuși să accentueze poveștile care au pornit de la ea (că SARS-CoV-2 e armă biologică, că umanitatea e cobaiul principal, că a fost creat de SUA, că a fost creat pentru a destabiliza economia mondială și a înlocui banii lichizi etc.), povești care acutizau tot mai mult stările de panică și incertitudine.

Din acest moment, câmpul de luptă informațional este pregătit în favoarea Kremlinului, iar singura armă utilizată era narațiunea strategică anti-occidentală, armă cu care tot mai mulți agenți hibrizi au fost dotați. Desigur, fiecare agent hibrid, în funcție de natura sa, a fost „înarmat” în mod diferit, în sensul că fiecare entitate legată în mod direct sau indirect de Moscova promova câte o formațiune discursivă care alcătuia puzzle-ul denumit anterior drept narațiune strategică anti-occidentală. În acest fel a apărut știrea legată de „coincidența” dintre Defender Europe 20 și COVID-19, al cărei creator, Alvis Petus, este posibil să aibă o oarecare legătură cu renumita fabrică de trolli din Sankt Petersburg, numită oficial Agenția pentru Cercetarea Internetului, având în vedere faptul că persoana din spatele pseudonimului este de negăsit, iar conturi de social media asociate acestui nume nu au fost identificate.

Tot în aceeași manieră au luat naștere sau au fost diseminate conspirații care aveau în comun același lucru: demonizarea Occidentului sau a unor personalități afiliate acestuia. Așa au luat naștere conspirațiile despre Bill Gates și Event 201, care au avut drept scop modelarea percepției și subminarea încrederii societății globale în raport cu Statele Unite ale Americii și rolul ei în calitate de promoter al democrației la nivel mondial.

Mai departe, pe fondul neîncrederii în Occident (a se înțelege inclusiv NATO și Uniunea Europeană), Federația Rusă și-a asumat un rol de „bun samaritean”, oferind „ajutoare” statelor europene cele mai afectate de COVID-19 pentru a pune la cale niște jocuri geopolitice menite să schimbe percepția internațională asupra ei, dar și să interfereze cu chestiunile interne ale statelor targetate. La mijloc a căzut, firește, Italia…Italia ai cărei decidenți politici au profitat din plin de faptul că statele membre UE și-au închis granițele și s-au axat pe propriile probleme interne cauzate de pandemie. Iar acest eveniment a fost cel care „a pus capac” și a dus la o schimbare fundamentală de percepție în rândul opiniei internaționale.

Pe scurt, opinia internațională a devenit atât de neutrollizată, încât a ajuns să creadă în agenda politică de „bun samaritean” a Moscovei, în timp ce trăiește cu impresia că Occidentul nu ia măsuri eficiente de combatere a pandemiei și că acesta se va dizolva din cauza propriei sale eterogenități politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.