Armistițiu temporar unilateral în Yemen, pe fondul pandemiei de coronavirus

0
680
Sursa: icrc.org

Coaliția condusă de Arabia Saudită ce luptă în Yemen a anunțat suspendarea luptelor pentru două săptămâni, ca un efort pentru a evita răspândirea pandemiei de COVID-19. Armistițiul temporar începe de astăzi și include aliații Arabiei Saudite și guvernul din Yemen recunoscut internațional, care a fost răsturnat în 2014.

Aceasta este prima inițiativă de încetare a focurilor, după ce Antonio Guterres, secretarul general ONU a pledat pentru un armistițiu umanitar pe plan global, solicitând tuturor părților implicate în conflicte să se axeze pe amenințarea adusă de COVID-19 și să prioritizeze accesul la ajutoare umanitare. Deși la momentul actual nu au fost raportate cazuri de COVID-19 în Yemen, armistițiul reprezintă o măsură preventivă absolut necesară, în contextul în care sistemul medical aflat la pământ din cauza războiului nu va putea face față unei eventuale răspândiri a epidemiei. 

Mișcarea Houthi, susținută de Iran nu a fost consultată înainte de a fi anunțată încetarea focului, au declarat oficialii saudiți pentru The New York Times și nu se știe dacă se va alinia deciziei coaliției saudite. Coaliția își reține așadar dreptul de a se proteja împotriva unui eventual atac. 

Reprezentantul special ONU pentru Yemen, Martin Griffiths a lăudat inițiativa, stresând totodată faptul că aceasta reprezintă o oportunitate imensă pentru a facilita negocierile de pace: ‘Sunt recunoscător Regatului Arabiei Saudite și Coaliției arabe pentru decizia luată în acest moment critic pentru Yemen. Părțile trebuie să folosească acum această oportunitate și să înceteze imediat ostilitățile, progresând spre o pace cuprinzătoare și durabilă.’

Yemenul, cea mai săracă țară arabă la ora actuală, este prins într-un conflict violent vechi din 2014, când rebelii Houthis au lansat o insurgență împotriva guvernului yemenit. Situația din Yemen a fost descrisă ca fiind cea mai gravă criză umanitară din lume, conflictul sacrificând peste 10 000 de vieți civile și aducând milioane în pragul foametei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.