Partidul Laburist britanic și-a ales o nouă conducere

0
726
Sursa: labour.org.uk

În urma alegerilor interne, Partidul Laburist din Marea Britanie are o nouă conducere. Sir Keir Starmer este noul președinte al partidului pe care-l va conduce într-o ”nouă eră cu încredere și speranță”. 

Alegerile interne pentru conducerea Partidului Laburist au fost declanșate ca urmare a deciziei lui Jeremy Corbyn de a demisiona din funcția de lider al partidului. Motivul principal al demisiei sale este că la alegerile parlamentare din 2019, laburiștii au obținut cel mai mic număr de mandate în Camera Comunelor din 1935.

Cursa pentru șefia partidului s-a desfășurat pe o perioadă de 3 luni (februarie – aprilie), participând 3 candidați, dintre care Sir Keir Starmer a reușit să strângă 275.780 din 490.000 de voturi din primul tur, însumând 56.2%. Astfel, nu doar că a devenit liderul Partidului Laburist ci și liderul opoziției și conducătorul guvernului din umbră.

În același timp, susținătorii săi au câștigat controlul efectiv al Comitetului Executiv Național, organul de conducere al partidului, în urma unei serii de alegeri separate, iar ca vice-președinte în urma a trei tururi de scrutin și din 5 candidați, a fost aleasă Angela Rayner.

Starmer are 57 de ani, este avocat, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Oxford, s-a axat pe legile drepturilor omului și a condus Serviciul de Urmărire al Coroanei înainte de a se implica în politică. Din 2015 este parlamentar și a făcut parte din echipa lui Jeremy Corbyn timp de mai bine de trei ani, unde a fost responsabil pentru politica BREXIT a partidului.

Sursa: sputniknews.com/uk

În programul de candidatură noul lider laburist susține justiția economică și socială, ia în considerare schimbările climatice, promovează pacea și drepturile umane și ia apărarea drepturilor migranților, susține proprietatea comună a căilor ferate, poștei, rețelei de energiei și a apei, consideră este necesară consolidarea drepturilor lucrătorilor și a sindicatelor, dorește crearea unui sistem federal, dar și abolirea Camerei Lorzilor și înființarea unei noi camere unde membrii să reprezinte națiunile și regiunile din Regatul Unit.

După alegerea sa, într-un video Starmer a declarat că ”este onoarea și privilegiul vieții mele de a fi ales lider al Partidului Laburist. Voi conduce acest mare partid într-o nouă eră, cu încredere și speranță, astfel încât, când va veni momentul, să ne putem servi țara din nou, în guvern”. El consideră că a fost ales „într-un moment ca niciun altul” și a promis că va lucra „constructiv” cu guvernul pentru a se confrunta cu pandemia și nu se va implica în „opoziție de dragul opoziției”. ”Scopul nostru atunci când facem acest lucru este același cu cel al guvernului, de a salva vieți și de a ne proteja țara.

Din 2005, când Tony Blair a condus partidul la victorie, laburiștii nu au mai câștigat alegerile generale, deoarece au pierdut voturile clasei muncitoare în fața Partidului Conservator. Scoția, care aproape a votat pentru independență acum 6 ani, rămâne o problemă pentru laburiști deoarece reprezenta baza electorală a partidului și din 2007 au pierdut terenul în fața Partidului Național Scoțian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.