Danemarca, România și Norvegia – singurele state europene care au capacitatea de a ajuta țările puternic afectate de Covid-19

0
1051

Astăzi, 14 Aprilie 2020, Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și-a exprimat recunoștința față de Danemarca, Romania și Norvegia, pentru ajutorul oferit Italiei si Spaniei prin cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.

“#EUsolidarity salvează vieți. Ajutăm țările UE prin trimiterea de medici și echipamente medicale. Sunt recunoscătoare Danemarcei pentru trimiterea ventilatoarelor și a unui spital mobil în Italia. Și 150 de ventilatoare din rezerva UE RescEU vor fi curând livrate celor care au nevoie. Vor urma mai multe ajutoare. #strongertogether “ – a scris astăzi Președintele Comisiei Europene pe pagina sa de Twitter.

“Coronavirusul a lovit toate țările europene și a pus tot sistemul nostru de sănătate sub presiune. … Solidaritatea noastră europeană poate salva vieți. … Sunt recunoscătoare Danmarcei, care a trimis ventilatoare și un spital de teren mobil în Italia, venit la doar câteva zile după ce echipe de medici din România și Norvegia, s-au deplasat în Italia prin Mecanismul de Protectie Civila. Suportul din partea Uniunii Europene continuă. Creăm o rezervă strategică de ventilatoare pentru a le trimite în țările care au nevoie cel mai mult. România s-a oferit să fie prima țară care a găzduit această rezervă a UE, primele 150 de ventilatoare plătite prin bugetul Uniunii Europene. … În această criză fără precedent, suntem mai puternici împreună în Uniunea Europeană!” – a declarat Ursula Von Der Leyer.

Mecanismului European de Protecţie Civilă este un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, precum este epidemia Covid-19.

Ursula Von Der Leyer a menționat că România este prima țară din Uniunea Europeană, care s-a oferit să găzduiască rezerva strategică a echipamentelor medicale de protecție și a ventilatoarelor pentru combaterea epidemiei. Despre același subiect și-a expus opinia și președintele României, domnul Klaus Iohannis, într-o declarație de presă din data de 26 Martie, precum că este importantă cooperarea tuturor țărilor în contextul epidemiei de coronavirus.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Joi, 26 martie 2020

“La nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă. Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti, costume individuale de protecţie şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică” – a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.