Prințul Charles se adresează românilor cu ocazia Paștelui ortodox

0
826
Surse: Facebook-ul Familiei Regale Britanice

Cu ocazia Paștelui ortodox, Alteța Sa Regală Prințul Charles s-a adresat românilor printr-un mesaj video, în care vorbește despre sărbătorirea Paștelui în familie, despre românii din Marea Britanie, dar își exprimă și dorința sa de a reveni în România.

Prințul de Wales și-a început mesajul spunând în limba română ”Doamnelor și domnilor” și a continuat în limba engleză transmițându-ne că gândurile sale se îndreaptă către noi în perioada sfintelor sărbători pascale. 

Paştele este de regulă momentul în care oamenii se adună, se roagă împreună şi reînnoiesc legăturile lor cu comunitatea şi religia din care fac parte. Ştiu că mulţi români din Marea Britanie au sperat să se întoarcă în România de Paşte şi să fie împreună cu familiile şi prietenii lor. În acest an însă, în mijlocul acestei pandemii teribile care ne afectează pe noi toţi, lucrurile normale nu sunt posibile. Ştiu că este foarte greu pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care sunt departe de cei dragi.”

Prințul Charles vorbește despre implicarea românilor în sistemul național de sănătate și în alte domenii importante în lupta cu noul coronavirus și le mulțumesc pentru acest lucru. ”Le suntem profund recunoscători, şi nu am suficiente cuvinte pentru eforturile lor remarcabile care sunt apreciate de noi toţi.

Spre finalul mesajului, Alteța Sa Regală își exprimă dorința de a reveni în România la un moment dat, afirmând că România este ”o ţară care are un loc atât de special în inima mea”, dar acesta își dorește să se reîntâlnească și cu comunitățile de români din Regatul Unit.  Prințul își încheie mesajul video transmițându-ne ”vă doresc Paşte Fericit şi să vă spun că sunteţi în gândurile şi rugăciunile mele. Hristos a Înviat!’

În ultimii ani Prințul Charles a avut multe vizite în România, atât cu caracter public, întâlnindu-se cu oficialii români, cât și cu caracter privat, vizitându-și proprietățile din Transilvania. Moștenitorul Coroanei Britanice este atras de arhitectura transilvăneană și prin fundațiile sale a reușit să restaureze case tradiționale dar și a susținut proiecte legate de pasiunile sale, precum protecția mediului, agricultură și mai ales dezvoltarea zonei. Cu toate acestea, odată ce îi va succede Reginei Elisabeta a II-a, datorită protocolul regal strict, nu va mai avea posibilitatea de a vizitat România atât de des.

În anul 2017, pentru toate activitățile și serviciile făcute pentru promovarea imaginea României, Alteța Sa Regală a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce și a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. 

În discursul de acceptare al titlului, Prințul Charles a declarat: “Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare. Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră şi întregul vostru potenţial. Toată energia pe care o puteţi pune în mişcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.