Raport ONU: Pandemia de coronavirus riscă să devină o criză a drepturilor omului

0
627
Sursa: news.un.org

Antonio Guterres, Secretarul General ONU a avertizat joi că epidemia de COVID-19 devine pe zi ce trece o criză a drepturilor omului. 

‘Vedem impactul disproporționat al crizei asupra anumitor comunități, creșterea discursului urii, vizarea unor grupuri vulnerabile și riscul ca unele răspunsuri de securitate să submineze răspunsul sanitar. Pe fondul unui etno-naționalism în creștere, a populismului, autoritarismului și a altor regrese în ceea ce privește drepturile omului în unele țări, criza sanitară oferă un pretext pentru a adopta măsuri represive în scopuri care nu au legătură cu pandemia’ a subliniat Secretarul General. 

Raportul atrage atenția în primul rând asupra migranților și persoanelor strămutate forțat, acestea fiind cele mai vulnerabile grupuri. În contextul în care peste 131 de țări și-au închis frontierele, doar 30 de state oferă excepții pentru solicitanții de azil.

Gutteres a avertizat că gestionarea eficientă a crizei este fundamentală pentru viitorul societății, iar lipsa unor măsuri inclusive va duce la tensiuni suplimentare și poate declanșa tulburări civile și amenințări de securitate serioase. Deși nu a denumit nicio țară sau parte responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului, acesta a stresat că guvernele trebuie să fie transparente, responsabile, libertatea presei și spațiul civic fiind de asemenea esențiale. Organizațiile societății civile și sectorul privat au și ele un rol fundamental. 

Trebuie să ne asigurăm că orice măsuri- inclusiv stările de urgență- sunt legale, necesare, non-discriminatorii, au un scop și durată specifică iar abordarea crizei este cea mai puțin intruzivă’ a mai declarat acesta. ‘În tot ceea ce facem, să nu uităm: amenințarea este virusul, nu oamenii’. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.