Emmanuel Macron: perioada de lockdown se va termina pe 11 mai

0
810
Sursa: Yoan Valat

Președintele francez, Emmanuel Macron, într-o intervenție televizată s-a adresat conaționalilor săi spunându-le că lupta cu noul coronavirus poate fi câștigată dacă sunt respectate regulile de izolare, dar și că perioada de lockdown se va termina pe 11 mai.

Discursul lui Macron a început la ora 20, a durat 25 de minute și a fost urmărit de 36,7 de milioane de telespectatori. Intervenția televizată a lui Macron a venit pe fondul îngrijorării cu privire la furnizarea de echipamente medicale, precum și a consecințelor sociale și economice ale pandemiei în Franța. În comparație cu discursul anterior, în care a declarat ”suntem în război”, în acesta a schimbat tonul într-unul mai optimist, spunând ”speranța se va întoarce”.

El le-a adus un omagiu tuturor francezilor pentru efortul depus, dar a spus că trebuie să se facă mai multe. “Epidemia începe să încetinească. Rezultatele sunt acolo”, a spus Macron într-o adresă televizată către națiune. “Mulțumesc eforturilor depuse, în fiecare zi am făcut progrese.

A recunoscut că guvernul francez nu a fost pregătit pentru această criză, existând deficiențe în furnizarea de materiale medicale spitalelor. ”Am fost pregătiți? Nu. Nu este suficient. Au fost defecțiuni, a lipsit materialul […] Țara noastră nu a fost suficient de pregătită pentru această criză. Cu toții vom trage toate consecințele.”

Președintele francez a mai declarat că lockdown-ul va fi prelungit până pe 11 mai și măsurile vor fi relaxate ulterior, guvernul urmând să stabilească un plan de eliminare progresivă a măsurilor restrictive.  

Trebuie să ne continuăm eforturile și să continuăm să aplicăm regulile. Cu cât sunt respectate mai mult, cu atât vor putea fi salvate mai multe vieți. De aceea, lockdown trebuie să continue. Până luni, 11 mai. În această perioadă este singura cale de a acționează eficient.” a declarat Macron.

Lockdown-ul a început pe 17 martie și a fost extins până pe 11 mai. După data de 11 mai, va fi o relaxare ușoară a restricțiilor, dar restricțiile în multe domenii vor rămâne valabile până în vară. Măsurile anunțate: 

  • Gradual vor fi redeschise creșele, școlile primare și liceele, dar învățământul universitar nu va începe înaintea verii. 
  • Restaurantele, cafenelele, hotelurile, cinematografele și alte activități de agrement vor rămâne închise după 11 mai și nu vor exista festivaluri de vară înainte de jumătatea lunii iulie.
  • Începând cu 11 mai, Franța va avea capacitatea de testare a unui număr mai mare de pacienți care prezintă simptome de COVID-19. 
  • Începând cu 11 mai, toată lumea ar trebui să poată avea o mască pentru anumite situații, cum ar fi utilizarea transportului public sau în profesiile cele mai expuse. Guvernul central în coordonare cu primarii locali, va pune la dispoziție măști de uz general pentru fiecare cetățean, precum și pentru lucrătorii care sunt cei mai expuși. 
  • Au fost promise mai multe ”investiții masive” în domeniul cercetării și tot ce este legat de găsirea unui tratament pentru noul coronavirus.
  • Frontierele Franței vor rămâne închise țărilor din afara UE până la o notificare ulterioară.

În încheierea discursului Macron a concluzionat: ”Trebuie să ne reinventăm pe noi înșine. Suntem vulnerabili. Când putem spera să punem capăt acestui lucru? Am înțeles că aveți multe întrebări și aș dori să le răspund tuturor. Dar spun cu toată smerenia, azi nu avem răspunsuri definitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.