După mai multe consultări, prim-miniștrii statelor Letonia, Lituania și Estonia au ajuns la un acord comun. Aceștia au decis să redeschidă granițele între ele, începând cu 15 mai.

Deși cetățenii statelor respective vor putea circula liberi între ele, restul cetățenilor vor trebui să respecte cele 14 zile de izolare. Singurele excepții se vor aplica asupra persoanelor care călătoresc pentru muncă, studii sau afaceri, conform prim-ministrului Lituaniei, Saulius Skvernelis.

Aceștia consideră că respectiva decizie reprezintă un pas important spre revenirea la normal. Cei 3 prim-miniștrii au ajuns la concluzia că țările lor au gestionat îndeajuns de bine noua criză și că au reușit să mențină situația economică la un nivel cât mai stabil. Skvernelis a mai afirmat că statele au încredere reciprocă în sistemele de sănătate.

Zona baltică va deveni, astfel, prima zonă din Europa în care va exista o circulație liberă între mai multe state. O situație similară o reprezintă acordul dintre Australia și Noua Zeelandă, care doresc a ridica restricțiile de circulație între ele, în viitorul apropiat.

Mai mult de atât, prim-miniștrii statelor baltice au afirmat că, prin redeschiderea granițelor, economia se va redresa treptat. Având în vedere faptul că Letonia, Estonia și Lituania sunt parteneri comerciali majori, aceștia vor coopera pentru a redeschide economia fiecărei țări. Un principal stimul, conform specialiștilor, va fi turismul regional care va salva un număr considerabil de slujbe.

Sauliu Skvernelis a precizat că Polonia și Finlanda vor fi, posibil, următoarele țări care vor face parte din această zonă fără restricții de circulație, dacă se consideră și se dovedește că au reușit să controleze cu succes răspândirea virusului. De altfel, el a publicat un grafic pe pagina personală de twitter, ce reflectă rezultatele efoturilor depuse în combatarea COVID19, până în acest moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.