Legislativul Israelului a aprobat acordul de coaliție dintre Benjamin Netanyahu și Benny Gantz

0
575
timesofisrael.com

Membrii parlamentului israelian au aprobat joi, 7 mai, acordul pentru formarea unei coaliții guvernamentale dintre premierul Benjamin Netanyahu și fostul său rival politic, Benny Gantz. Susținerea coaliției de guvernare cu 71 de voturi din 108 pune astfel capăt unui blocaj politic vechi de mai bine de un an, instituind o alternanță de putere între cei doi lideri politici.

Hotărârea vine la o zi după ce Curtea Supremă a Israelului a decis că Netanyahu este eligibil pentru formarea unui guvern, în ciuda acuzațiilor de corupție și procesului de judecată prevăzut pentru 24 mai. Deși guvernul propus a fost contestat din cauza dosarelor de corupție ale actualului premier, Instanța Supremă a susținut că nu există niciun motiv legal pentru a preveni formarea acestuia. În același timp, Curtea a adăugat că decizia nu are ca scop diminuarea severității acuzațiilor de corupție și că acestea vor fi gestionate în procesul care va avea loc la sfârșitul lunii.

Acordul de uniune prevede o alternanță de putere între cei doi lideri politici, astfel încât Netanyahu va rămâne premier pentru încă 18 luni, după care îi va preda puterea lui Gantz pentru încă 18 luni. Între timp, până în octombrie 2021, Gantz va ocupa funcția de vicepremier.

După trei alegeri neconcludente în decurs de un an, liderul partidului Albastru- Alb a motivat decizia de a semna acordul de coaliție cu Netanyahu pe fondul pandemiei de coronavirus, declarând că Israelul are nevoie stabilitate politică pentru a traversa criza și a redresa economia. Criticii lui Gantz, inclusiv foștii săi aliați au denunțat hotărârea acestuia, susținând că liderul politic și-ar fi trădat alegătorii după ce a pledat în mai multe rânduri pentru o guvernare curată, angajându-se să nu colaboreze cu un premier inculpat, potrivit Aljazeera. 

Depunerea jurămintelor urmează să aibă loc în 13 mai și va marca sfârșitul unei lungi crize politice, în care niciunul dintre cele două partide nu a reușit să asigure o majoritate parlamentară cu aliații mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.