Capitala Libiei, Tripoli, a fost ținta unor atacuri militare venite din partea dictatorului militar Khalifa Haftar și ale forțelor armate loiale acestuia. Atacul a avut loc pe 9 mai, în centrul capitalei Tripoli, unde mai mulți civili au fost vătămați, iar câțiva uciși.

Acestea nu sunt singurele atacuri care au avut loc în Libia. Conflictul dintre loialiștii lui Haftar și armata libaneză a guvernului recunoscut pe plan internațional a început încă din 4 aprilie 2019. Acest conflict continuă și până în prezent, fiind, aparent, imposibil de a ajunge la un armistițiu în timpul pandemiei COVID19.

Forțele lui Haftar au devastat, printre altele, singurul port funcțional din Libia și anume Aeroportul Mitiga. Conform informațiilor oferite de oficiali, capitala a fost asaltată printr-un baraj intensificat de tiruri de artilerie. În urma acestui eveniment, minim 4 civili au fost uciși, iar cel puțin 12 răniți.

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a publicat o declarație prin care condamnă respectivele atacuri și cere ca și comandantul militar Khalifa Haftar să fie judecat. Mai mult de atât, ministerul a amenințat că va lua măsuri drastice și că va considera forțele lui Haftar ca fiind ”ținte legitime”, dacă acestea vor interveni în misiunile diplomatice și interesele Turciei. În alte cuvinte, este posibil ca Turcia să intre în război cu loialiștii lui Haftar dacă situația se va agrava.

Pe lângă daunele asupra civililor și a aeropurtului Mitiga, Turcia și Italia au confirmat faptul că proximitatea ambasadelor acestora a fost bombardată și pusă sub un risc imens. Turcia este rușinată de indiferența ONU, spunând că ”Este inacceptabil ca Națiunile Unite să rămână inactive în fața acestei atrocități.” În plus, prim-ministrul Libiei, Fayez al-Sarraj, a criticat comunitatea internațională pentru că rămâne silențioasă în legătură cu aceste brutalități.

Liderul forțelor armate ilegale ale Libiei continuă să se dovedească a fi un pericol greu de oprit pentru guvernul țării. Războiul civil dintre Guvernul Acordului Național (GNA) și loialiștii generalului Khalifa Haftar (Camera Reprezentanților) pare a fi interminabil. Din cauza acestui conflict îndelungat, foarte multe vieți civile au fost pierdute, fiind victime colaterale ale forțelor armate.

Prim-ministrul Fayez al-Sarraj a anunțat că se vor lua noi măsuri aspre pentru a opri violențele generalului Haftar. ”Crimele teribile comise de Haftar nu ne lasă altă opțiune decât să răspundem cu o gheară de fier folosind toate mijloacele noastre.”, a mai adăugat acesta. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat susținerea față de guvernul legitim libanez și față de populația libaneză.

Situația confictului militar din Libia este una destul de complexă, în care mai multe entități joacă un rol destul de important, din umbră. State precum Rusia, Emiratele Arabe, Franța și Egipt, acestea fiind doar câteva, sunt de partea dictatorului militar, Khalifa Haftar, și a loialiștilor acestuia. Pe de altă parte, state precum Turcia, Marea Britanie, Qatar și Italia au ilustrat sprijinul față de guvernul legitim al Libiei. Bineînteles, suportul de care dau dovadă respectivele țări față de una dintre părți are la bază anumite interese naționale și dorințe proprii. În spatele acestor ”alianțe” se află motive ascunse, care sunt văzute ca beneficii pentru fiecare stat în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.