Ziua Independenței României, 10 Mai 2020

0
865
Sursa: Ioan-Valerian Herăscu

Ziua Independenței României, 10 Mai, o zi cu o triplă semnificație în istoria națională, nu a putut fi serbată în acest an din cauza crizei de sănătate, dar acest lucru nu a împiedicat autoritățile române să adreseze câteva mesaje publice.

În multe monarhii, ziua de naștere a monarhului este considerată drept ziua națională, dar în România, odată cu câștigarea Independenței de Stat, ziua națională a fost considerată 10 Mai având și o legătură strânsă cu Familia Regală a României. 

Semnificația zilei este reprezentată în special de proclamarea independenței pe 10 Mai 1877, când Domnitorul Carol I promulgă legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă. Actul de independență al României este simbolic legat de monarhie datorită faptului că pe 10 Mai 1866 Principele Carol intra în București și depunea jurământul ca Domnitor al României. Pentru consacrarea datei de 10 Mai în istoria națională este adăugat un ultim eveniment, încoronarea Domnului Carol I ca Rege al României la 10 Mai 1881 (proclamarea Regatului României având loc la 14/28 martie 1881). 

Autoritățile comuniste după abolirea monarhiei au schimbat ziua națională în 23 August și ziua de 10 Mai nu a mai fost sărbătorită, chiar sărbătorirea independenței de stat a fost mutată pe 9 Mai pentru a fi uitată. Din anul 2015, prin Legea 103/2015, 10 Mai este declarată sărbătoare națională și vor fi organizate manifestări cultural-artistice.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, printr-un mesaj postat pe site-ul Guvernului transmite românilor că ”independența națională și instituția monarhiei s-au sedimentat în conștiința colectivă ca pași hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper și respectat în Europa de la începutul veacului trecut. Acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democrații europene și de partenerii noștri strategici, așa cum și-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară.” 

Premierul recunoaște implicarea Familiei Regale și că ”a fost mereu aproape de români. Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat țara, iar în perioada post-decembristă au fost adevărați ambasadori ai intereselor României”. Excelența Sa consideră că ”determinarea, demnitatea și onoarea de care au dat dovadă în acțiunile lor sunt repere morale pe care societatea le prețuiește și bune exemple pentru generațiile actuale și pentru cele care ne vor urma.

Ludovic Orban își încheie mesajul afirmând că unitatea a reușit întotdeauna să ajute România: ”Și așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depășim situația generată de pandemie și să ne urmăm destinul european.

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a transmis Familiei Regale cu această ocazie, printr-un mesaj: ”felicitări, binecuvântări și calde urări de sănătate”. Preafericirea Sa recunoaște implicarea Familiei Regale în dezvoltarea statului român în decursul perioadei monarhice. ”Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele luminoase de vitejie și de înțelepciune ale Regilor României, cărora le aducem un pios omagiu de recunoștință pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881 – 1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional și social-filantropic”, a transmis Patriarhul Daniel. 

În încheierea mesajului, Părintele Patriarh își dorește ca ”valorile unității, libertății și identității naționale, moștenite de la înaintași, ca fiind simboluri ale demnității poporului român” să fie pătrate și promovate ”spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni”.Majestatea Sa Custodele Coroanei, Margareta a României, printr-un mesaj video consideră că ziua de 10 Mai reprezintă o ”mare sărbătoare românească a primăverii și a identității naționale”. În fiecare an de Ziua Independenței, Familia Regală dimineața depunea la statuia Regelui Carol I o coroană de flori, iar seara organiza un Garden Party la Palatul Elisabeta. În situația actuală, evenimentele publice nu au putut fi organizate, dar Majestatea Sa a transmis că ”suntem în gând alături de toți cei care sărbătoresc Coroana Română, istoria noastră modernă și aspirațiile noastre de libertate, progres și democrație”. Majestatea Sa își încheie mesajul dorindu-le tuturor românilor ”o sărbătoare de 10 Mai cu speranță, încredere și convingerea în destinul țării noastre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.