Coronavirus: Donald Trump amenință suspendarea definitivă a contribuției Statelor Unite la OMS

0
522
Sursa: cnn.com

Într-o scrisoare adresată directorului general al OMS și publicată ulterior pe Twitter, președintele Donald Trump a oferit un ultimatum organizației, declarând că va suspenda definitiv contribuția Statelor Unite dacă OMS nu ‘se angajează să îmbunătățească substanțial situația în următoarele 30 de zile’. Acesta a mai afirmat și că va reconsidera apartenența Statelor Unite la organizație, întrucât ‘este clar că nu servește interesele Americii.’

‘Este clar că eșecurile repetate ale organizației în gestionarea pandemiei au costat extrem de scump întreaga lume’ a declarat președintele american într-o scrisoare de patru pagini, enunțându-și nemulțumirile legate de OMS și de liderul acesteia, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a mai subliniat lipsa unei transparențe adecvate din partea OMS și eșecul organizației de a obține informațiile necesare din partea Chinei privind amploarea epidemiei. Acesta a mai afirmat că singura modalitate prin care Organizația Mondială a Sănătății își poate redobândi credibilitatea este să-și ‘dovedească independența față de China’, după ce conform președintelui, OMS a avut o abordarea prea indulgentă cu Beijing la începutul crizei. 

După ce în aprilie Trump a a anunțat suspendarea temporară a contribuției Statelor Unite pentru OMS, de această dată președintele a amenințat că va transforma măsura temporară în una permanentă și va lua în considerare revizuirea apartenenței SUA la organizație, dacă aceasta nu va aduce îmbunătățiri substanțiale în termen de 30 de zile.

Anul trecut, Statele Unite au contribuit cu aproximativ $553 de miliarde de dolari la OMS, China furnizând $43 milioane, conform The New York Times. Totodată, înainte de anunțul scrisorii lui Trump, președintele Chinei, Xi Jinping a anunțat că va oferi $2 miliarde de dolari organizației, întrucât China se află la originea pandemiei și a cerut și celorlalți membrii să-și sporească contribuțiile.

Alex Azar, Secretarul de Stat pentru sănătate al SUA a criticat și el gestionarea pandemiei de către OMS într-un videoclip pregătit pentru reuniunea anuală a organizației: ‘Trebuie să fim sinceri cu privire la unul dintre motivele principale pentru care acest focar a scăpat de sub control: această organizație nu a obținut informațiile de care lumea avea nevoie și acest eșec ne-a costat multe vieți. OMS trebuie să fie transparentă și o examinare independentă a răspunsului la pandemie trebuie inițiată.’

În urma acelorași acuzații aduse și luna trecută de către Trump, OMS a negat vehement lipsa transparenței, anunțând ulterior că o anchetă independentă privind gestionarea virusului la nivel global va începe cât de curând.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.