Trump scoate armata pe străzi pentru a opri protestele

0
587
Patrick Semansky / AP Photo

Președintele Statelor Unite a susținut o conferință de presă pe 1 iunie, în cadrul căreia a declarat că va mobiliza armata pentru a opri violența în orice oraș va fi nevoie, autointitulându-se „președintele legii și al ordinii”.

Uciderea lui George Floyd de către un ofițer de poliție din Minnesota pe 25 mai a declanșat proteste ample în toată țara împotriva rasismului și a brutalității poliției. În timpul protestelor, au fost distruse și incendiate clădiri sau mașini, cele mai semnificative fiind distrugerea unui monument confederat din Alabama sau ocuparea și incendierea unei secții de poliție din Minnesota. Protestatarii s-au adunat și în fața Casei Albe, ceea ce l-a determinat pe Donald Trump să se ascundă în buncăr.

Încă din primele zile de proteste, autoritățile au răspuns în forță, folosind gaz lacrimogen și gloanțe de cauciuc pentru a descuraja protestatarii, iar în unele orașe au fost instituite interdicții de a ieși din casă după anumite ore. În ciuda acestor măsuri și a violenței cu care poliția a replicat, oamenii continuă să se strângă în număr mare.

Enumerând actele de violență comise de protestatari, Trump a afirmat că acestea nu sunt „proteste pașnice, ci acte de terorism domestic” și că națiunea a fost „acaparată de anarhiști profesioniști, adunături violente, incendiatori, jefuitori, criminali, insurgenți, Antifa și alții”. Președintele a declarat că va lua măsuri imediate pentru a opri protestele. Conform spuselor sale, „mii și mii de soldați puternic înarmați” au fost trimiși în Washington D.C. De asemenea, tuturor guvernatorilor li s-a recomandat folosirea Gărzii Naționale pentru a „domina” străzile, iar în statele sau orașele unde măsurile necesare nu vor fi luate, Trump va trimite armata.

SURSĂTwitter
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.