Datoria publică a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1963 încoace

0
772
Sursa: theconversation.com

Datoria publică a Marii Britanii este mai mare decât dimensiunea economiei pentru prima dată din 1963, după ce guvernul a împrumutat în luna mai suma de 55 miliarde de lire sterline, relatează The Guardian. Cifrele înregistrate vin în urma introducerii unui sprijin economic fără precedent de către guvernul britanic, pentru întreprinderi și gospodării în timpul crizei de coronavirus.

Nivelul datoriei publice britanice a crescut cu 173 miliarde în ultimele două luni, ajungând la 1,95 trilioane lire sterline, sau 100,9% din PIB. Ultimele cifre ale Oficiului National de Statistică a Marii Britanii arată că guvernul a împrumutat 55,2 miliarde de lire sterline în mai, de aproximativ nouă ori mai mult decât în aceeași lună a anului trecut și cel mai mare împrumut lunar înregistrat din 1993 încoace. De asemenea, ONS estimează că împrumuturile publice pentru anul 2020-2021 ar putea atinge pragul de 298 miliarde de lire sterline. Acesta ar fi cel mai mare deficit al Marii Britanii de la Al Doilea Război Mondial încoace.


Marea Britanie s-a alăturat în clubul țărilor cu un nivel de împrumut mai mare decât produsul intern brut, precum Italia, SUA și Japonia. În această privință, cancelarul Rishi Sunak, ce conduce ministerul de Finanţe din Marea Britanie a declarat: ‚Cifrele de astăzi confirmă că pandemia de coronavirus are un impact sever asupra finanțelor noastre publice. Cel mai bun mod pentru a remedia această situație este să redeschidem în siguranță economia, astfel încât oamenii să se poată întoarce la muncă. Ne-am propus să facem asta într-o manieră treptată și sigură, iar săptămâna asta plănuim să deschidem principalele centre comerciale din țară.’


În același timp, vânzările cu amănuntul au crescut cu 12% în luna mai, după o scădere record de 18% în aprilie, indicând o redresare economică treptată.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.