Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare avertizează asupra epuizării fondurilor pentru asistență umanitară în Yemen

0
688
Sursa: reuters

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock a avertizat miercuri, într-o ședință a Consiliului de Securitate, că fondurile alocate programelor din Yemen sunt insuficiente pentru a face față crizei umanitare și că în lipsa unui sprijin financiar adecvat, numărul persoanelor care suferă de foame, de holeră sau de COVID-19 va crește într-un ritm alarmant.

‘Niciodată nu am văzut în Yemen o situație în care o criză economică atât de severă se suprapune cu o scădere accentuată a remitențelor și reduceri majore a sprijinului financiar pentru ajutor umanitar – iar acest lucru se întâmplă desigur, în mijlocul unei pandemii devastatoare’ a declarat Lowcock în fața Consiliului de Securitate.


Secretarul general adjunct a atras atenția asupra pandemiei de COVID-19, ce se răspândește rapid în Yemen, avertizând că 25% dintre persoanele diagnosticate până acum au murit- un număr de 5 ori mai mare decât media globală. ‘Cu sistemul de sănătate în colaps, știm că multe cazuri și decese nu sunt înregistrate’ a mai adăugat acesta.

Lowcock a vorbit și despre economia țării ce ‚se îndreaptă spre o calamitate fară precedent’, subliniind deprecierea rapidă a monedei yemenite, o creștere a prețurilor produselor alimentare cu 10%- 20% în doar două săptămâni și o scădere a remitențelor între 50% și 70%.

Între timp, multe dintre programele umanitare desfășurate în Yemen sunt pe cale să se închidă, din cauza lipsei de fonduri. ‘Programele de apă și canalizare care servesc 4 milioane de oameni vor începe să se închidă în câteva săptămâni’, a avertizat acesta. ‘Aproximativ 5 milioane de copii vor rămâne fără vaccinări de rutină, iar până în august, vom închide programele de malnutriție. Programul mai mare de sănătate, de care 19 milioane de oameni beneficiază în prezent, se va opri și el’. Lowcock le-a cerut donatorilor să ia în considerare o creștere a sprijinului financiar în Yemen și să-și respecte angajamentele financiare prezente: ‘Multe dintre angajamentele financiare nu au fost îndeplinite. Nu vedem nicio cauză rezonabilă a întârzierii donațiilor promise. După cum am mai spus, promisiunile nu salvează vieți.’ În cadrul unei conferințe virtuale organizate de ONU și Arabia Saudită la începutul lunii iunie, diferiți donatori au promis un total de 1,35 miliarde de dolari, o sumă de două ori mai mică față de cea primită anul trecut și insuficientă pentru a continua programele umanitare, conform secretarului general adjunct. ‘Agențiile umanitare pot încă, cu finanțare adecvată, să mențină parțial situația sub control. Asta vrem să facem cu toții. Acest lucru va ajuta, de asemenea, procesul politic.’

Populația Yemenului ‘suferă teribil’, iar COVID-19 a înrăutățit considerabil situația, a declarat și Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, într-un interviu acordat înainte de ședința Consiliului de Securitate. Secretarul general a pledat de asemenea, pentru o presiune mai mare asupra părților implicate în război, pentru a conveni asupra unui armistițiu.

Ca urmare a războiului dintre coaliția condusă de Arabia Saudită și rebelii Houthis, susținuți de Iran, 80% din populația Yemenului a ajuns să depindă integral de asistența umanitară oferită de ONU. Conflictul declanșat în 2014 a creat cea mai gravă criză umanitară din lume, ce e în pericol să fie considerabil amplificată de pandemia de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.