Andrzej Duda a fost reales ca președinte al Poloniei

0
751

Andrzej Duda a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia cu 51.2% din voturi, conform The Guardian. Contracandidatul său, Rafał Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei, a obținut 48.8% din voturi. 

Alegerile au avut loc în două tururi de scrutin, pe 28 iunie 2020, respectiv pe 12 iulie 2020. Prezența la vot a fost una destul de ridicată, de 68%, cu aproape patru procente mai mult decât la primul tur (64,51%).

Conform rezultatelor de la exit poll, majoritatea alegătorilor lui Trzaskowski reprezintă populația tânără din orașe mari și din vestul Poloniei, în timp ce din electoratul lui Duda face parte populația bătrână din orașele mai mici și mediul rural. 

Trzaskowski a recunoscut victoria contracandidatului său printr-o postare pe Twitter, în care le mulțumește suporterilor săi pentru cele aproape 10 milioane de voturi și îl felicită pe Andrzej Duda pentru victorie: „Fie ca acest mandat să fie cu adevărat diferit”.

Câștigarea alegerilor prezidențiale este importantă pentru Partidul Lege și Justiție (PiS) întrucât îi va oferi acestuia controlul majorității pârghiilor de putere pentru următorii ani, punând accent pe statul de drept și independența judiciară. Astfel, Victoria lui Duda reprezintă șansa partidului de a-și consolida puterea, utilizându-se de atribuțiile prezidențiale, prin numirea prim-ministrului, judecătorilor, a ofițerilor din cadrul armatei și ai altor demnitari.

În urma victoriei obținute, Duda a postat pe contul său de Twitter următorul mesaj adresat alegătorilor săi:

„Mulțumesc tuturor compatrioților mei care au participat la alegeri. O astfel de prezență oferă o mărturie frumoasă a democrației noastre. Mulțumesc celor care m-au votat, m-au susținut și au fost alături de mine. Trăiască Polonia!”.

Președintele a avut parte și de controverse în urma campaniei sale care pleda pentru drepturile „familiei tradiționale” în detrimentul drepturilor LGBT și a adoptat o retorică homofobă.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.