Armistițiul dintre Ucraina și Rusia încălcat în mai puțin de o zi

0
676
Sursa: Unian

Armistițiul dintre Ucraina și separatiștii pro-Ruși care a fost decis duminică, și intrat în vigoare luni a fost deja încălcat în mai puțin de 24 de ore de către separatiști. Armistițiul, care a fost negociat de către Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, ar fi fost primul pas major către oprirea conflictului dintre cele două state început acum șase ani.

După anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, Ucraina a intrat în conflict cu separatiștii, susținuți de Rusia. La scurt timp după, în 2015, Planul de Pace de la Minsk, intermediat de către Franța și Germania, urma să rezolve conflictul dintre cele două părți. Armistițiul decis la sfârșitul săptămânii trecute ar fi deschis calea pentru implementarea a mai multor clauze din Plan. De asemenea, orice progres realizat în relația Ucraina-Rusia ar fi și el important, dat fiind faptul că o pace reală între cele două state este dificilă, având în vedere tensiunile majore între cele două state. Pe deoparte, Ucraina vrea pace, dar doar dacă reia controlul asupra teritoriilor sale estice, anexate forțat de Rusia. Pe de altă parte, Rusia este interesată să își proiecteze influența asupra Ucrainei de Est, dar în același timp recunoaște că va trebui să formeze legături cu restul Europei, iar pentru asta sunt necesare concesii.

În timpul nopții de duminică spre luni, a fost raportat un incident, care reflectă încălcarea armistițiului, separatiștii deschizând focul cu grenade și arme de calibru mic. De asemenea, în timpul zilei de luni s-a petrecut un alt incident, din nou implicând folosirea acestor arme de către separatiști. Din fericire, nu au fost raportate victime. Locotenentul General al Forțelor Comune, Volodymyr Kravchenko, a declarat că “în cazul în care inamicul violează armistițiul și le amenință viețile (civililor), răspunsul forțelor armate va fi imediat și decisiv.

Anticipating the question of the possibility of opening fire in response, we emphasize that no one can prohibit service…

Publicată de Ministry of Defense of Ukraine pe Luni, 27 iulie 2020

Se pare că tensiunile dintre cele două părți va continua. Totuși, ruperea armistițiului și continuarea conflictului de către separatiști ar putea înrăutății situația politică nefavorabilă a Ucrainei. Totodată, va continua și vărsarea de sânge, înfruntarea deja producând 14.000 de morți din 2014 până azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.