Consiliul UE militează pentru autonomia Hong Kong-ului

0
582

Consiliul Uniunii Europene își prezintă îngrijorarea față de legislația privind securitatea națională în China, printr-un comunicat care reafirmă, totodată, sprijinul UE pentru autonomia orașului Hong Kong.

La data de 30 iunie Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului din China a adoptat noi reglementări privind securitatea statului, fapt ce a împins Uniunea Europeană spre a purta discuții oficiale în Consiliul de Afaceri Externe, în data de 13 iulie 2020, și a adopta o serie de concluzii.

Consiliul UE își exprimă îngrijorarea cu privire la securitate națională din Hong Kong și prin concluziile adoptate reluăm sprijinul UE pentru autonomia din Hong Kong în baza principiului „O singură țară, două sisteme” și solidaritatea acesteia cu oamenii din Hong Kong, în timp ce stabilesc un pachet de răspuns coordonat de măsuri în diferite domenii”, exprimă comunicatul oficial emis marți, 28 iulie.

Concluziile UE subliniază solidaritatea acesteia cu cetățenii din Hong Kong și întăresc poziția asupra autonomiei Hong Kong-ului în temeiul principiului “O țară, două sisteme”. Acestea includ, printre altele, măsuri privind politica privind azilul, migrația, vizele și reședința; sprijin pentru societatea civilă; burse și schimburi academice care implică studenți și universități din Hong Kong.

În cele din urmă, concluziile solicită o revizuire a punerii în aplicare a legislației privind securitatea națională și a impactului pachetului de răspunsuri al UE înainte de sfârșitul anului.

Planul Beijing-ului de a impune direct legislația de securitate națională asupra Hong Kong-ului, trecând astfel peste autonomia acestuia, ar putea reduce libertățile cetățenilor, așa cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală. Cu toate acestea, Beijingul susține că legea are drept obiectiv combaterea amenințărilor precum subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine, constituind un răspuns la protestele violente pro-democrație din Hong Kong, de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.