Acordul comercial UE-Vietnam intră în vigoare

0
601

Relația economică dintre Uniunea Europeană și Vietnam a atins cel mai înalt grad de cooperare, conform unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană astăzi, 31 iulie.

Acordul comercial dintre aceste două entități întră în vigoare astăzi, iar unul dintre efectele imediate ale acestuia este reprezentat de scăderea taxelor privind exporturile.

La data de 30 iunie 2019, UE și Vietnam au semnat un acord comercial și un acord privind protecția investițiilor. După intrarea în vigoare, ambele părți se vor bucura de beneficii și de oportunități precum dezvoltarea și creșterea comerțului, crearea și sprijinirea de locuri de muncă și, ulterior, creștere economică vizibilă.

În prezent, economia europeană trebuie să profite de orice ocazie de a-și recăpăta forța după criza provocată de coronavirus. Acordurile comerciale, precum cel cu Vietnamul care intră în vigoare astăzi, le oferă întreprinderilor noastre șansa de a avea acces la noi piețe emergente și de a crea locuri de muncă pentru europeni”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Printre prevederile documentului care stă la baza relației directe comerciale, regăsim: eliminarea a 99% din toate tarife; reducerea barierelor de reglementare și suprapunerea sarcinilor administrative; asigurarea protecției indicațiilor geografice; deschiderea piețelor de servicii și de achiziții publice și asigurarea respectării normelor convenite.

Am convingerea fermă că acest acord va oferi în același timp cetățenilor din Vietnam oportunitatea de a avea o economie mai prosperă, de a asista la o schimbare pozitivă și de a se bucura de drepturi mai puternice că lucrători și cetățeni în propria lor țară.”, a adăugat liderul european.

Acordul UE-Vietnam este cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE cu o țară în curs de dezvoltare. Astfel, UE acordă o perioadă de 10 ani pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE, date fiind nevoile de evoluție economică ale Vietnamului.

Vietnamul face parte dintr-un club de 77 de țări care desfășoară schimburi comerciale cu UE în condiții preferențiale convenite bilateral. Acordul consolidează legăturile economice ale UE cu regiunea dinamică a Asiei de Sud-Est și are un potențial economic important care va contribui la redresare după criza provocată de coronavirus”, comentează Phil Hogan, comisarul european pentru comerț.

De asemenea, acordul comercial stabilește standarde înalte în domeniul protecției muncii, a mediului și a consumatorilor și garantează că nu există o „uniformizare la un nivel inferior” pentru a promova comerțul sau a atrage investiții.

În același timp, acordul dovedește că politica comercială poate fi un catalizator al progresului. Datorită discuțiilor noastre comerciale, Vietnamul a depus deja multe eforturi pentru a-și îmbunătăți situația în materie de drepturi ale lucrătorilor și am încredere că va continua aplicarea reformelor, atât de necesare.”, a mai spus Phil Hogan.

Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE că mărime din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, înregistrând un comerț cu mărfuri în valoare de 45,5 miliarde de euro în 2019 și cu servicii în valoare de 4 miliarde de euro în 2018.


Sursa: Comisia Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.